Evo koliko će nas narednih 7 dana koštati gorivo

19.08.2022

12:27

0

Autor: S. G.

Uredba kojom se ograničava cena derivata važi do 31. avgusta

Evo koliko će nas narednih 7 dana koštati gorivo
Ilustracija - Copyright Profimedia

I poslednjih nedelju dana na svetskim berzama imamo pojeftinjenje nafte, kao što je bio slučaj i prethodnih nekoliko nedelja u kojima smo zbog toga petkom imali i pad cene goriva na srpskim pumpama.

Tako je proteklih sedam dana cena fjučersa brenta na berzi pala na prosečnih 94,5 dolara za barel, a američke WTI nafte na oko 89 dolara. Danas, u toku prepodneva brent je krenuo malo naviše pa je prosečna cena na trgovanju bila oko 95 dolara, a WTI nafte malo ispod 90 dolara za barel.

Takav trend očekivalo se da se "preslika" i na maloprodaju naftnih derivata u Srbiji. Ipak, danas imao istu cenu benzina, i malo skuplji dizel. Tako će narednih sedam dana bezolovni benzin BMB95 u maloprodaji koštati najviše 180 dinara po litru, dok će evrodizel iznositi 210,5 dinara.

ilustracija 24sedam
 

Proteklih nedelju dana benzin BMB95 je iznosio maksimalno 180 dinara, što je ista cena, a evrodizel 207 dinara po litru.

Cene derivata u maloprodaji određuju se svakog petka na osnovu Uredbe o ograničenju visine cena naftnih derivata koja je krajem jula produžena i važiće do 31. avgusta.

Maloprodajna cena derivata formira se, inače, na osnovu srednje veleprodajne cene koju utvrđuje Ministarstvo rudarstva i energetike, a na tu cenu dodaje se trgovačka marža od sedam dinara. Ta cena se petkom, najkasnije do 13 časova, dostavlja Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija koje utvrđuje najviše maloprodajne cene.

Veleprodajna cena se formira na osnovu naftne formule koja prati cene derivata nafte na mediteranskom tržištu (italijanska berza), a koje se donekle razlikuju od kretanja cene nafte na berzi.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike