"Sve banke u Srbiji su pristale na džentlmenski dogovor"

12.08.2022

15:44

0

Reč je o setu mera koje je Narodna banka donela juče na sednici izvršnog odbora a deo tog seta mera je i poziv guvernera bankama da u narednih godinu dana ne povećavaju naknade

"Sve banke u Srbiji su pristale na džentlmenski dogovor"
Ilustracija - Copyright Profimedia

Na poziv guvernerke Narodne banke Srbije sve banke u Srbiji su pristale na "džentlmenski dogovor" sa NBS i donele odluku da u narednih godinu dana neće povećavati naknade koje se naplaćuju građanima na platne usluge, rekla je danas za Tanjug viceguvernerka Narodne banke Srbije Dragana Stanić.


- Reč je o setu mera koje je Narodna banka donela juče na sednici izvršnog odbora a deo tog seta mera je i poziv guvernera bankama da u narednih godinu dana ne povećavaju naknade koje naplaćuju građanima za platne usluge. Drugi deo tog džentlmenskog sporazuma NBS i banaka je da banke koje su povećavale usluge od prvog januara 2021. snize te naknade za 30 odsto - rekla je Stanić.

Takođe, dodala je, propisan je i osnovni paket, odnosno račun sa osnovnim uslugama koji može da koristi svaki građanin Srbije.
24sedam/Katarina Mihajlović


- Cena tog paketa će iznositi maksimalno 150 dinara, a on sadrži uplate i isplate sa računa, vođenje računa, elektronsko mobilno bankarstvo, debitnu karticu, plaćanje QR kodom - rekla je viceguvernerka.

Ona je dodala da korisnik ima pravo da nadogradi paket ukoliko ima potrebu za dodatnim uslugama, ali i u tim slučajevima postoje uslovi za banku.

- Ako građanin želi da taj paket sa osnovnim uslugama nadogradi sa dodatnim uslugama kao što su prekoračenje računa, čekovi, kreditna kartica ili devizni račun, on na to ima pravo, ali banka ne može ponuditi te usluge na način da ga time stimuliše da on pređe na skuplji paket. Ugrađeni su ti mehanizmi kojima će banka morati da mu ponudi po cenama koje će i dalje činiti taj osnovni paket povoljnijim u odnosu na prvi sledeći najjeftiniji paket u samoj banci - objasnila je Stanić.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike