Evo kako će banke ubuduće menjati naknade: Tarife pod nadzorom NBS

12.08.2022

18:10

0

Autor: S. G.

Narodna banka Srbije strože će kontrolisati odluke komercijalnih banaka o promeni iznosa naknada

Evo kako će banke ubuduće menjati naknade: Tarife pod nadzorom NBS
Ilustracija - Copyright Profimedia/Pixabay

Narodna banka Srbije donela je juče čitav niz odluka koje se tiču naknada banaka, a čiji će iznosi ubuduće, po svemu sudeći, biti pod malo većim nadzorom NBS.

Tako će sve banke koje su povećavale naknade za platne usluge građanima od 1. januara 2021. te iste naknade morati da umanje od 1. septembra ove godine za 30 odsto ili da ih vrate na nivo pre njihovog povećanja (pre 1. januara 2021. godine). Takođe, naknade se neće menjati godinu dana, odnosno ostaće "zamrznute“, a biće ograničena i cena paketa platnog računa sa osnovnim uslugama, i to na 150 dinara.

Pored toga, značajna odluka Narodne banke Srbije odnosi se i na to kako će banke ubuduće menjati naknade i provizije. Naime, od sada će takve odluke komercijalnih banka NBS strože kontrolisati.

Komercijalne banke će morati da obaveštavaju NBS o planiranim izmenama naknada, i to tako što će joj dostaviti detaljnu analizu o strukturi svih troškova, kao i promene tih troškova zbog kojih predlažu izmenu naknada, ali i procenu uticaja tog novog cenovnika na profitabilnost.

S obzirom na to da je Odluka o upravljanju rizicima banke, koja sve to bliže definiše, juče objavljena u "Službenom glasniku", primena će početi već 19. avgusta.

Šta se konkretno traži od banaka?

Kako se navodi u Odluci o upravljanju rizicima banke, kod izmena tarife po kojoj naplaćuje naknade za pružanje platnih usluga, banka je dužna da odgovarajućim unutrašnjim aktima posebno uredi proces donošenja, odnosno izmena njenih akata kojima se uređuju naknade. To se naročito odnosi na proces donošenja odluke o izmeni tarife, kao i na sva pitanja koja banka uzima u obzir pre donošenja odluke o izmeni tarife. Zatim, na sam mehanizam formiranja cena za pružanje usluga sadržanih u tarifi, kao i način (metodologiju) na koji se sprovodi analiza opravdanosti planirane izmene tarife, i način na koji se proverava usklađenost nameravane izmene tarife s relevantnim propisima.

- Izmenom tarife smatra se svaka izmena važeće tarife u skladu s kojom bi banka naplaćivala veću naknadu za pružanje platnih usluga u odnosu na naknadu koju za te usluge naplaćuje u skladu s važećom tarifom, odnosno svako uvođenje novih naknada u odnosu na naknade koje su utvrđene važećom tarifom – pojašnjeno je u ovoj odluci.

24sedam/Katarina Mihajlović
Guverner NBS Jorgovanka Tabaković: Svaka odluka banaka moraće da bude "debelo" obrazložena

Ono što je posebno važno, banke su dužne da pre izmene tarifa preduzmu određene radnje. Naime, kako se navodi, banke moraju da sprovedu detaljnu analizu planirane izmene tarife. Ona podrazumeva uporedni pregled tarife pre i posle nameravane izmene, način obaveštenja korisnika platnih usluga o nameravanoj izmeni tarife, procenu opravdanosti planirane izmene tarife sa preciziranim razlozima za povećanja važećih cena, korišćene mehanizme formiranja uvećanih cena, iskazanu detaljnu strukturu troškova po vrstama i promene tih troškova zbog kojih banka predlaže izmenu tarife, kao i procenu uticaja izmena tarife na profitabilnost banke.

Takođe, banke treba da pribave obrazloženo mišljenje organizacione jedinice u čijem je delokrugu kontrola usklađenosti poslovanja banke o usklađenosti te izmene s relevantnim propisima i unutrašnjim aktima banke.

U Odluci se dalje navodi da je svaka banka dužna da Narodnu banku Srbije obavesti o izmeni tarife najkasnije 45 dana pre planiranog usvajanja te izmene, i da joj uz to obaveštenje dostavi analizu i podatke, kao i mišljenje (dokumentaciju).

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike