Srpski privrednici procenjuju: Inflacija i dogodine veća od ciljane

26.07.2022

08:25

0

Finansijski sektor ocekuje za godinu dana inflaciju od šest odsto

Srpski privrednici procenjuju: Inflacija i dogodine veća od ciljane
Eonomska kriza ne slabi - Copyright 24sedam/Profimedia

Kratkoročna očekivanja predstavnika finansijskog sektora u pogledu toga na kom nivou će inflacija biti za godinu dana, kreću se oko nivoa od šest odsto, pokazuju ankete agencija Ipsos i Blumberg.

Prema rezultatima ankete agencije Ipsos, kratkoročna inflaciona očekivanja predstavnika finansijskog sektora u junu beleže neznatan pad u odnosu na maj i iznose 5,9 odsto, objavila je Narodna banka Srbije.

Na slicnom nivou su se kretala i inflaciona očekivanja predstavnika finansijskog sektora prema rezultatima ankete agencije Blumberg iz jula, koja iznose šest odsto.

U uslovima rastuće neizvesnosti i rasta tekuće inflacije, očekivanja predstavnika privrede u pogledu inflacije za godinu dana unapred zabeležila su u junu blago povećanje u odnosu na maj i našla se na nivou od sedam odsto.

Sve ankete i očekivanja i finanisjkog sektora i privrede u celini premašuju i za polovinu naredne godine ciljani koridor centralne banke za inflaciju, koji je tri plus/minus jedan i po odsto (tj. od 1,5 do 4,5 odsto).

Trenutno je inflacija na nivou 11,9 odsto za jun, a očekuje se da će biti nešto veća u podacima za jul ove godine, kada bi trend trebalo da se preokrene.

"Normala" tek za tri godine

Taj koridor biće, očekuju i u finansijama i u industriji, tek za dve do tri godine. Predstavnici finansijskog sektora očekuju inflaciju za dve godine biti na nivou od četiri odsto, za tri godine unapred na nivou od 3,5 odsto, dok srednjoročna inflaciona očekivanja privrednika iznose pet odsto za dve godine unapred i četiri odsto za tri godine unapred.

Rezultati ankete koji se odnose na očekivanja za dve i tri godine unapred mogli bi da ukazuju na to da i finansijski sektor i privreda očekuju ublažavanje inflatornih pritisaka sa stabilizacijom kretanja na međunarodnim robnim tržištima.

Usidrenost srednjoročnih inflacionih očekivanja, u čijoj se osnovi nalazi stabilnost deviznog kursa, doprinosi povećanju efikasnosti monetarne politike u održavanju niske, stabilne i predvidive inflacije u srednjem roku, što je jedan od neophodnih preduslova održivog privrednog rasta.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike