"Ovo su nulte cene polovnjaka": Na tržištu korišćenih vozila nema povratka na staro

03.07.2022

05:20

0

Globalna kriza na automobilskom tržištu, koja je ušla u treću godinu, prelila se i na srpsko tržište polovnih automobila. Visoke cene rasteruju kupce ali prodavci kažu da neće biti bolje

"Ovo su nulte cene polovnjaka": Na tržištu korišćenih vozila nema povratka na staro
Ilustracija - Copyright Profimedia

- Potražnja se malo smanjila, moramo to da kažemo, nije kao što je to bilo pre par meseci. Možda je sezonski, ali možda je i nešto trajniji problem koji se nadovezuje na probleme sa nabavkom - kaže za 24sedam Nikola Petrović, izvršni direktor „Alpros auto“, inače zastupnika prodaje i novih automobila iz „Škode“.

Manjak prodaje potvrđuje za 24sedam i Filip Mrlješ, osnivač Sajma korišćenih vozila koji je ovog juna imao drugo izdanje.

- Pad nije alarmantan, još sabiramo podatke za jun, ali je sigurno između pet i 10 odsto u odnosu na prvih šest meseci prošle godine. Razlog je svakako rast cene ali kupci bi trebalo da što pre shvate jednu stvar. Cene više neće rasti, ili bar ne mnogo, ali će ostati. Sada dolazimo na neku novu „nulu“, i više nećemo gledati koliko su automobili koštali 2018 ili 2019. Meriće se ubuduće prema tome koliko koštaju danas – napominje Mrlješ.

Kupcima isto - izbor slab, cene "jake"

Situacija se iz ugla kupovine nije mnogo promenila, tako da kupce koji su željni da zamene svoj vremešni auto nekim mlađim polovnjakom nailaze na isti problem kao u poslednjih šest meseci ili godinu dana – ponuda je slaba a cene su prilično skočile.

- Nabavka je i dalje najveći problem, a cene su sada i do 25 odsto veće nego pre godinu ili godinu i po dana. Veoma je teško nabaviti automobile, posebno iz segmenta jeftinijih ali i SUV vozila, jer tu je ponuda zaista slaba. Nije da ćemo ostati bez njih, ali malo ih je kod lizing i rent-a-kar kuća od kojih se u inostranstvu nabavljaju a novi automobili im slabo pristižu – objašnjava Petrović.

Izjave naših sagovornika potkrepljuju i podaci koji gotovo svakodnevno stižu sa automobilskog tržišta.

Američki „Dženeral motors“ (GM) objavio je ovih dana da im je prodaja automobila pala za 15 posto u drugom kvartalu zbog globalne nestašica čipova i poremećaja u lancu snabdevanja. Gotovo 100.000 vozila i dalje čeka na delove kako bi bili završeni, pa su u pogonima uspeli da sastave i prodaju samo 582.401 vozila od aprila do kraja juna, naspram 688.236 vozila u istom periodu prošle godine.

Pexels
 

Još gore prolazi evropski džin „Folksvagen Grupa“. U prvih pet meseci prodali su za četvrtinu manje vozila nego u isto vreme lani, svega tri miliona vozila.

Skuplji nego novi

Problem je globalno takav da je nedostatak novih vozila doveo do apsurdne situacije koja je ranije bila svojstvena samo tržištu oldtajmera – da vremenom cena polovnjaku raste.

- Imamo situacije da su vozila koja su pre dve ili tri godine plaćena 32.000 evra nova sada vrednuju 33.000 ili 34.000 evra kao polovna. Jeste suludo, ali tržište diktira sve – napominje Nikola Petrović.

Pored problema sa nabavkom, odnosno malom ponudom koja je podigla cene, poskupljenje vozila sada ima i dodatnu komponentu – inflaciju.

- Sve je poskupelo, od hrane i goriva do građevinskog materijala, pa su poskupeli i automobili. Samo prevoz vozila iz Nemačke za Srbiju je skočio sa 400 na 500 evra po komadu, a tih 25 odsto nije malo. Zbog toga je velika zabluda kupaca da prodavci automobila sada tu „koriste priliku“ da dodatno zarade. Upravo suprotno, marže su nikad manje jer su svi troškovi porasli – napominje Mrlješ.

Savet je - kupiti što pre

I Petrović i Mrlješ se slažu da automobilska industrija neće izaći iz problema ni u narednih godinu ili dve, i zbog toga ne bi trebalo očekivati da će polovnih automobila biti više niti da će im cene pasti. Naprotiv.

- Imamo najavu iz fabrike da se do 2024. godine sigurno neće normalizovati proizvodnja i prodaja automobila. Blagih poboljšanja će biti ali ništa od brze stabilizacije u delu pristizanja novih automobila – ističe Petrović.

Zbog ne baš optimistične prognoze za naredni period Filip Mrlješ ima samo jedan savet za one koji razmišljaju o kupovinu polovnjaka u narednih šest meseci.

- Kupite odmah bilo šta što vam se dopadne. Što pre. Cene neće padati a problem sa izborom i ponudom će ostati – kaže Filip Mrlješ.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike