Usijane cene počeće da se hlade tek 2023. godine!

17.07.2022

08:14

0

Centralne banke pojačavaju mere kako bi kontrolisale inflaciju, i to je prioritet, istakla je direktorka MMF-a

Usijane cene počeće da se hlade tek 2023. godine!
Ilustracija - Copyright 24sedam/Profimedia

Inflacija u svetu verovatno će biti ukroćena tek sledeće godine, kada povećanje kamatnih stopa počne da deluje, naglasila je generalna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgijeva.

Ona ističe da će globalne kamatne stope nastaviti rast do 2023. godine i tek tada će "usijane" cene početi da se hlade kao odgovor na akcije centralnih banaka.

Iako su cene sirovina, kao što je nafta, počele da opadaju poslednjih meseci, Georgieva smatra da to ne znači nužno da je inflacija ukroćena, već da je to reakcija tržišnih aktera na rizike od recesije.

- Centralne banke pojačavaju mere kako bi kontrolisale inflaciju, i to je prioritet. Moraju tako da nastave sve dok ne bude jasno da su inflaciona očekivanja čvrsto usidrena - rekla je Georgieva za CNBC na marginama sastanka ministara finansija G-20 na Baliju.

U ovom trenutku, kako je dodala, "još uvek vidimo da inflacija raste pa zato moramo da je polijemo hladnim tušem".

Georgieva je navela da svi znaci ukazuju na to da inflacija još nije obuzdana i zaključila da je najvažnije da se uspostavi kontrola nad njom, inače će doći do erozije prihoda što će najviše pogoditi najsiromašnije delove sveta.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike