Privrednici se pomirili: Gas i struja mogu da poskupe 10 odsto, ali mora da ih bude

23.07.2022

07:16

0

Autor: 24sedam

U privredi Srbije više strahuju od nestašice struje i gasa nego od poskupljenja tih energenata

Privrednici se pomirili: Gas i struja mogu da poskupe 10 odsto, ali mora da ih bude
Trafo - Copyright Profimedia

Srpski biznismeni i direktori više strahuju od nestašice struje i gasa nego da te energente plaćaju skuplje nego sada. Spremni su na nešto veću cenu, samo da ne moraju da prekidaju proizvodnju i poslovanje.

Direktor Unije poslodavaca Srbije Srđan Drobnjaković rekao je da privrednici traže pre svega da država obezbedi redovno snabdevanje energentima i da se cene povećavaju postupno, prenosi Morava Info.

– Nestašica bilo kog energenta nanela bi veće troškove zbog zaustavljanja proizvodnje i novog pokretanja nego povećanje cena do deset odsto, što bi bilo podnošljivo – rekao je Drobnjaković.

Vlada Srbije preporučila je Elektroprivredi Srbije (EPS) do 31. avgusta ostane ista cena za rezervno snabdevanje od 97,5 evra po megavatsatu (MWh), bez poreza na dodatu vrednost (PDV).

EPS je prihvatio da prodaje po ovoj ceni, kao što je i početkom godine prihvaćena „preporučena“ cena od 75 evra po MWh i za kupce na komercijalnom tržištu, koja takođe važi do 31. avgusta.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je pre nekoliko dana da će „gledati da povećanje cene struje i gasa ne ide preko deset odsto“ za stanovništvo, a o ceni za privredu se nije izjašnjavao.

Fiskalni savet je prethodno, u analizi stanja u EPS-u, ocenio da bi cenu struje trebalo povećati i za privredu i za stanovništvo od 15 do 20 odsto.

Samo da poskupljenje ide postepeno

Drobnjaković je rekao da privrednici smatraju i od prošle godine predlažu da se sa poskupljenjem struje ide postepeno i da budu uključeni u razgovore o određivanju cene za privredu.

– Naš predlog je da se povećanjem cene struje ide postepeno u dužem vremenskom roku da bi privrednici imali vremena za prilagođavanje – naveo je.

Dodao je da bi značajnijim poskupljenjem električne energije za privredu, pored malih preduzeća bili pogođeni i veliki sistemi i grane u kojima je među najvećim troškovima izdatak za potrošenu struju, a među njima je hemijska industrija, IT sektor i trgovinski centri.

Vlasnik mlekare „Spasojević“ u Bajinoj Bašti Radomir Spasojević rekao je da je realno da struja za privredu poskupi deset odsto jer je sve poskupelo mogo više, pa čak i drvo iako je domaći resurs.

– Važno je da ima struje jer mi nemamo alternativni energent, a veliki smo potrošači struje i sada nam je mesečni račun oko 1,2 miliona dinara – rekao je Spasojević.

I kada bi struja poskupela deset odsto, taj energent bi, prema njegovim rečima, bio relativno jeftin jer „država subvencioniše proizvodnju“.

Dodao je da njegova firma ima agregat u slučaju kraćih nestašica struje, ali da je kilovat iz agregata značajno skuplji.

– Struja iz agregata se ne isplati – rekao je Spasojević.

Vlasnik firme „Metalika“ koja proizvodi metalne proizvode Zoran Volf naveo je da bi poskupljenje od deset odsto bilo prihvatljivo u odnosu na cene repromaterijala i sirovina.

– Povećanje cene struje za deset odsto ne bi bilo veliko kada se poredi sa poskupljenjem bakra čija je cena veća za 40 odsto. Sada su nam veći problem cene sirovina od cena energenata – rekao je Volf.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike