Evo kada će prestati rast cena u Srbiji

06.07.2022

07:39

0

Inflacija jeste prekoračila 10,4 odsto u maju, u junu mesecu će verovatno otići i dalje, kaže direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević

Evo kada će prestati rast cena u Srbiji
Ilustracija - Copyright 24sedam/Profimedia

U Srbiji se, prema prognozama, početak smirivanja inflacije može očekivati u julu, dok će se inflacija u evropskim zemljama, prema očekivanjima, smiriti krajem leta, kaže direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević.

U našoj zemlji se u julu može očekivati početak smirivanja inflacije, a u evropskim zemljama krajem leta, rekao je Kovačević.

- Inflacija jeste prekoračila 10,4 odsto u maju, u junu mesecu će verovatno otići i dalje, ali u julu bismo mogli očekivati da se vratimo nazad i da počne da se smiruje - rekao je Kovačević za RTS.

Dodao je da Evropska centralna banka nije podizala osnovnu kamatu, ali da je preduzela druge restriktivne mere u monetarnoj sferi, ali da ta institucija ne očekuje ubrzanje inflacije, već smirivanje.

Govoreći o situaciji u SAD, Kovačević je naveo da je inflacija u toj zemlji dostigla četvorogodišnji maksimum od 8,6 odsto i ocenio je da se očekuje isto što se očekuje i u Evropi, pošto je američko tržište manje zahvaćeno krizom u Ukrajini.

Dodao je da industrija ne može lako preživeti bez gasa i nafte, ali i da se na ugalj širom sveta vraćaju termoelektrane i fabrike čelika.

- Ukrajinski tok je opstruiran od same Ukrajine, Severni tok 2 nije ni stavljen u funkciju, pod uticajem Amerike. Sve u svemu, na nekoj tankoj niti se drži snabdevanje gasom moćne nemačke industrije. Ako i to prestane, zaista kriza može biti toliko teška da će cela Evropa osetiti, ne recesiju, nego šok, recesioni šok koji će nastupiti - rekao je Kovačević.

Tanjug/Sava Radovanović
Miladin Kovačević

Istakao je da se energetska zavisnost ne može brzo prevazići, kao i da je pitanje da li uopšte može, kao i da nigde nismo videli jasnu evidenciju o količinama i da se jedino pričalo o pojačanju uvoza tečnog prirodnog gasa iz SAD, ali da se utvrdilo da i dalje ne postoji potrebna infrastruktura za uvoz te vrste gasa.

Kada je reč o krizi u avio-industriji, Kovačević je ocenio da je reč o nesnalaženju u novim okolnostima i da je alarmantna situacija to što se od avio-kompanija traži da smanje broj sedišta i putnika zbog toga što ne mogu da usluže veliki broj putnika.

- Još uvek se ne shvata da je najoskudniji ljudski resurs i da tu mora doći do promene strukture troškova i u tim kompanijama i u brizi država oko toga šta će se održati u saobraćaju, jer to su okolnosti koje predstavljaju osujećenje za celo društvo, a da te države slabo reaguju - rekao je Kovačević.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike