Evo šta će biti sa cenama benzina

30.06.2022

12:01

0

Autor: S. G.

Zbog isticanja važenja uredbe, ni cene od prošlog petka ne mogu više da važe

Evo šta će biti sa cenama benzina
Ilustracija - Copyright Profimedia

Vlada Srbije će, kao što smo već objavili, danas produžiti važenje Uredbe o ograničenju visine cena naftnih derivata, i to do kraja jula. I prema "novoj" uredbi, cene derivata u maloprodaji će se usklađivati jednom nedeljno, i to i dalje petkom.

Ipak, zbog današnjeg isteka važenja uredbe, i cene utvrđene prošlog petka prestaju da važe, pa će se zato, kako saznajemo u Vladi Srbije, iste cene zadržati još do sutra. Tako će benzin BMB95 u maloprodaji koštati najviše 201 dinar, a evrodizel 212 dinara po litru. Nov cenovnik očekuje se sutra od 15 časova.

Kako se određuje cena?

Maloprodajna cena derivata formira se na osnovu srednje veleprodajne cene koju utvrđuje Ministarstvo rudarstva i energetike, a na tu cenu dodaje se trgovačka marža od sedam dinara. Ta cena se petkom, najkasnije do 13 časova, dostavlja Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija koje utvrđuje najviše maloprodajne cene.

Veleprodajna cena se formira na osnovu naftne formule koja prati cene derivata nafte na mediteranskom tržištu (italijanska berza), a koje se donekle razlikuju od kretanja cene nafte na berzi.

Cene nafte na svetskim berzama su, kako piše Rojters, u sredu ojačale četvrtu nedelju zaredom, uz zabrinutost zbog ograničene ponude i slabije globalne ekonomije.

Nafta malo divljala, pa se danas "spustila"

Fjučersi na naftu brent za avgust su porasli na 118,85 dolara po barelu, pa i do skoro 120 dolara, a za američku naftu WTI na 112,96 dolara po barelu, pa i do 115 dolara.

Cene su porasle pošto su se zemlje G7 složile da istraže opcije za nametanje ograničenja cena na izvoz ruske nafte. Ipak, danas u toku dana nafta je pojeftinila, pa se brent kreće na oko 116 dolara, a WTI na 110 dolara po barelu, prema podacima portala oilprice.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike