Kod kuće će praviti hranu na lož ulje, u Rusiji na gas: Austrijanci se spremaju za najgore

28.06.2022

07:22

0

Usled nesigurnosti oko snabdevanja gasom iz Rusije, brojne austrijske kompanije počele su pripreme za zamenu gasa drugim energentima

Kod kuće će praviti hranu na lož ulje, u Rusiji na gas: Austrijanci se spremaju za najgore
Gas - Copyright Profimedia Pixabay

Austrijski agrarni koncern "Agrana" započeo je pripremu svojih gorionika, kako bi pored gasa mogli koristiti i lož ulje.

- To nas boli, ali je potrebno kako bi osigurali snabdevanje i pripremili se za mogući prekid isporuke ruskog gasa - objasnio je direktor kompanije Markus Milajzen za dnevnik "Klajne cajtung".

On je ukazao da je trenutno potreba za gasom za proizvodnju šećera i skroba posebno velika i da će to uticati i na jesen, kada je berba šećerne repe i krompira.

Kada je reč o fabrici tog koncerna u Rusiji, koja proizvodi voćne sirupe, Milajzen kaže da kompanija i pored rata u Ukrajini ne namerava da je zatvori.

- Svakodnevno se borimo sa pitanjem kako treba da se ponašamo ispravno. Ali, iako „Agrana“ osuđuje najoštrije napad na Ukrajinu i podržava sankcije, ona ima obaveze prema običnim ljudima, stanovništvu Rusije. Mi smo deo lanca snabdevanja namirnicama, proizvodimo osnovne namirnice. Zbog toga smo uvereni da je ispravno da ostanemo i osiguramo snabdevanje namirnicama - objasnio je on.

U Rusiji ta kompanija zapošljava oko 600 ljudi.

Milajzen, govoreći o šećeru, rekao je da očekuje rast cene tog proizvoda.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike