ECB kreće sa skokom od 25 poena, ali moguće je i ubrzanje

28.06.2022

10:16

0

Ubrzaćemo podizanje kamata ako bude potrebno, najavila je šefica Evropske centrlane banke, Kristin Lagard

ECB kreće sa skokom od 25 poena, ali moguće je i ubrzanje
Eonomska kriza ne slabi - Copyright 24sedam/Profimedia

Evropska centralna banka počeće da povećava kamatnu stopu za 25 baznih poena, ondosno četrtinu procentnog poena, potrvdila je predsednica Evropske centralne banke Kristin Lagard, ali i najavila da je njen tim spreman da ubrza podizanje kamata ukoliko bude potrebno, odnosno ako inflacija nastavi da raste.

Lagardova je, u obraćanju na godišnjoj bankarskoj konferenciji u Sintri, Potugalija, iznela uveravanja da novi antikrizni instrument, (smišljen nakon problema s obveznicmaa Italije) koji tek treba da bude objavljen, neće stajati na putu da se ECB uhvati u koštac s najbržim rastom potrošačkih cena od uvođenja evra, izveštava "Blumberg".

- Jasno je da postoje uslovi u kojima postepeno delovanje ne bi bilo prikladno. Ako bismo, na primer, uočili da rast inflacije preti da podrije inflaciona očekivanja, ili znake trajnijeg gubitka ekonomskog potencijala koji ograničava dostupnost resursa, morali bismo znatno brže da povučemo prilagodljivost monetarne politike - rekla je ona.

Očekuje se da će rast inflacije u evrozoni iznositi ove godine 6,8 posto, što je znatno iznad cilja ECB-a od dva procenta.

Lagard smiruje investitore

Američka tv stanica CNBC prenosi da je Lagardova takođe umanjila zabrinutosti u pogledu rizika od recesije u zoni evra.

- Osetno smo revidirali naše prognoze rasta za naredne dve godine. Ali, i dalje očekujemo pozitivne stope rasta zahvaljujući potencijalu domaćih zaštitnih instrumenata protiv gubitka zamajca rasta - naglasila je ona.

ECB je u junu prognozirala stopu rasta BDP-a evrozone od 2,8 posto za ovu godinu, ali ekonomski analitičari sve češće govore o mogućem ulasku u recesiju krajem godine zbog ruske invazije na Ukrajinu i uticaja koji ona ima na globalnu ekonomiju.

U 19-članom valutnom bloku je došlo do pogoršanja stope rasta usled energetske krize, sankcija uvedenih Rusiji i globalne prehrambene nesigurnosti.

Evropska centralna banka je održala ranije ovog meseca vanredni sastanak i najavila novi alat koji ima za cilj rešavanje rizika od neujednačenih uslova zaduživanja i fragmentacije evrozone, primećeno na slučaju Italije kojoj je značajno poskupelo zadućživanje preko državnih obveznica. Međutim, tržišni akteri i dalje ne naziru odgovor na pitanja o tajmingu i obimu najavljenog mehanizma.

Investitori su zabrinuti zbog visoke inflacije i pažljivo prate šta ECB saopštava i radi. Takođe su oprezni zbog visokog nivoa duga u Evropi, posebno u Italiji, i strahuju da će povratak strože monetarne politike postati finansijska kočnica u članicama koje imaju veliki dug, navodi CNBC.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike