Mali: Ispunjen veliki broj ciljeva iz aranžmana sa MMF-om

27.06.2022

15:04

0

Naša zemlja nastavlja sa strukturnim i institucionalnim reformama, poručuje ministar finansija

Mali: Ispunjen veliki broj ciljeva iz aranžmana sa MMF-om
Siniša Mali - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Odbor izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) je u Vašingtonu doneo odluku o uspešnom završetku drugog razmatranja rezultata savetodavnog aranžmana sa Srbijom, a ministar finansija Siniša Mali je rekao je da je ispunjen veliki broj ciljeva iz aranžmana, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Mali je dodao da naša zemlja nastavlja sa strukturnim i institucionalnim reformama.

- Kao što smo i naveli u izjavi o programu, koju je Vlada Srbije usvojila početkom juna, sprovođenje programa se uglavnom odvija po planu i većina kvantitativnih programskih ciljeva za kraj decembra i standardnih stalnih ciljeva, je ispunjena. Uprkos izazovima koje je donela pandemija, uglavnom smo izvršili preuzete obaveze kada je reč o realizaciji plana strukturnih reformi, i to je i potvrdio Odbor direktora MMF-a - rekao je ministar finansija.

On je istakao da su ciljevi programa očuvanje makroekonomske stabilnosti, prilagođavanje karaktera monetarne i fiskalne politike tekućim ekonomskim kretanjima, nastavak sprovođenja plana strukturnih fiskalnih reformi radi očuvanja fiskalne stabilnosti.

Takođe i jačanje otpornosti finansijskog sektora, između ostalog i daljim povećanjem dinarizacije i razvojem tržišta kapitala. Prema njegovim rečima, prioritet Srbije ostaje očuvanje makroekonomske i finansijske stabilnosti, uz pružanje podrške privrednom rastu.

- Naše javne finansije su u potpunosti stabilne i nastavljamo da ostvarujemo dobre ekonomske rezultate, uprkos svetskoj ekonomskoj krizi koja pogađa sve svetske ekonomije. U prvom kvartalu ove godine ostvarili smo privredni rast od 4,4 odsto, dok u drugom kvartalu očekujemo rast od četiri odsto - naveo je Mali.

Podsetio je i da su ostali makroekonomski pokazatelji dobri, da je nezaposlenost u prvom kvartalu iznosila 10,6 odsto, a da udeo javnog duga u BDP-u iznosi 52,3 odsto, što je daleko ispod nivoa Mastrihta od 60 odsto.

- U skladu sa budžetom za ovu godinu, cilj nam je da ograničimo fiskalni deficit na tri odsto BDP-a, a posebno je važno to što u konsultacijama sa MMF-om pripremamo novi set fiskalnih pravila, među kojima je novo fiskalno pravilo o dugu i deficitu, kako bi se obezbedila dugoročna fiskalna održivost - rekao je ministar.

On je podsetio i da je nedavno razgovarao sa šeficom Kancelarije MMF-a u Srbiji Julijom Ustjugovom, o povećanju plata, minimalne zarade i penzija, kao i o izmeni švajcarske formule radi usklađivanja rasta penzija.

Podsetimo, Srbija je u junu prošle godine sklopila novi savetodavni aranžman sa MMF-om pod nazivom Instrument za koordinaciju politika (The Policy Coordination Instrument - PCI), a koji će trajati 30 meseci, odnosno do kraja 2023. godine.Aranžman je u potpunosti savetodavnog karaktera, što znači da ne podrazumeva finansijsku podršku.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike