Mali i Brnabić detaljno objasnili: Nikada veće povećanje penzija

16.06.2022

16:23 >> 16:25

0

Autor: 24sedam

Premijerka i potpredsednica SNS je istakla da Srbija ima stabilan i "zacementiran" kurs dinara, kao i javni dug pod kontrolom, koji sada iznosi samo nešto više od 52 odsto BDP-a

Mali i Brnabić detaljno objasnili: Nikada veće povećanje penzija
Tan2022-6-16_175928534_2 - Copyright Siniša Mali, Ana Brnabić, Tanjug/Dragan Kujundžić

Premijerka i potpredsednica SNS Ana Brnabić izjavila je danas da će penzioneri imati dva povećanja penzije, krajem ove godine i od 1. januara, od ukupno 19,1 odsto.

 

Brnabić je u sedištu SNS rekla novinarima da je predsednik Srbije i lider SNS na sednici Predsedništva izneo kratak izveštaj o svim aktuelnim temama od najveće važnosti za našu zemlju, od kompleksne spoljno-političke situacije i izazova koji su pred nama do ekonomskih pitanja, kao i svega ostalog što će se dešavati u narednim nedeljama i planovima.

 

Vučić je govorio i o energetskoj bezbednosti i infrastrukturnim projektima, prenela je Brnabić.

Istakla je da je najavljeno povećanje penzija jedna od stvari koja možda najbolje pokazuje koliko se Srbija promenila u prethodnom periodu i precizirala da će penzioneri imati povećanje od ukupno 19,1 odsto.

Siniša Mali i Ana Brnabić, Tanjug/Dragan Kujundžić
 

 

- To je nešto zašta smo radili i borili se osam godina - istakla je Brnabić i dodala da će to do sada biti najveće povećanje.

Istakla je da Srbija ima stabilan i "zacementiran" kurs dinara, kao i javni dug pod kontrolom, koji sada iznosi samo nešto više od 52 odsto BDP-a.

- I sa ovim najavljnim povećanjem penzija javni dug ostaje ispod 60 odsto BDP-a - napomenula je ona.

Takođe, Brnabić je najavila povećanje minimalne zarade od 1. januara, koje će biti dvocifreno i dodala da predstoje razgovori sa sindikatima i poslodavcima.

Ana Brnabić, Printscreen/Tanjug
 

Napomenula je da treba imati u vidu kompleksnu situaciju u Evropi i svetu, kao i uvezenu inflaciju i rast cena energenata u svetu.

Brnabić je rekla da će čitav teret povećanja minimalca, koje će biti između 12 i 14 odsto, država preuzeti na sebe, kroz smanjenje poreza i doprinosa, ali i povećanje neoporezivog dela zarade.

Nećemo ugroziti makroekonomsku i fiskalnu stabilnosti i nastavljamo da smanjujemo deficit i javni dug, poručila je Brnabić.

 

Sinaša Mali: Mnoge razvijenije zemlje ušle u recesiju

Ministar Siniša Mali je kazao da treba samo da vratimo film tri godine u nazad, kada se ceo svet zatvorio i počela velika ekonomska kriza.

Siniša Mali,,Tanjug/Dragan Kujundžić
 

- Srbija je tada reagovala sa 8.8 milijardi, kako bismo spasili našu privredu i građane. Dakle, kao rezultat toga imali smo da naša zemlja 2020. i 2021. godine kumulativno bude zemlja sa najvećom stopom rasta u Evropi. Takav uspeh, jedna mala Srbija je to uradila. Onda je počela energetska kriza, pa rat u Ukrajini, i država je opet preuzela teret na sebe. Zamrzli smo cene osnovnih namirnica, kontrolišemo cene goriva. Opet je sve država preuzela na sebe, a zadržali smo stabilnost naših javnih finansija - kazao je Mali.

Ministar finansija je rekao je i da su mnoge razvijenije zemlje ušle u recesiju.

- Ovaj trenutak sada, kada smo videli da imamo stabilne javne finansije, i videli izazove sa kojima se suočavaju građani, rekli smo hajde da vidimo šta možemo da uradimo. Ovo povećanje penzija biće između 18 i 20 odsto. Nikada više povećanje penzija. Mi ćemo sa ovim povećanjem ići na 318-320 evra. To je onaj cilj koji smo zacrtali, da prosečna penzija do kraja mandata naredne vlade bude između 450 i 500 evra - kazao je on.

On je rekao da je razlika u procentima zato što ostaje da se vidi da li će povećanje biti od 1. oktobra ili 1. novembra.

- Ako je od 1. oktobra onda je 18.2, ako je od 1. novembra onda je 19.1. Dakle to je nikada veće povećanje penzija.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike