Ugroženi i stari kupci: U kripto rasprodaji bitkoin i ispod 21.000 dolara

14.06.2022

09:13

0

Autor: G.M.Š.

Na kriptotržištu vlada velika rasprodaja usled očekivanja investitora da FED poskupi novac, što se posebno odrazilo na najpopularniju alternativnu valutu

Ugroženi i stari kupci: U kripto rasprodaji bitkoin i ispod 21.000 dolara
Ilusracija: Pixabay/ mohamed Hassan

Bitkoin je danas na kratko pao na azijskom trgovanju ispod 21.000 dolara, pošto se velika rasprodaja kriptovaluta nastavlja u toj meri da su cenom ugroženi i stari kupci ove kriptovalute koji su dosad i pored velikog gubitka vrednosti bili „u zelenom“.

Kasnije se tokom trgovačke sesije najpopularnija kriptovaluta blago oporavila i kreće se oko nivoa od 22.500 dolara.

Najveća svetska kriptovaluta pala je za skoro 14 posto u poslednja 24 sata, dok je eterijum oslabio više od 12 procenata u istom periodu, prema podacima Koinbejza, izveštava CNBC.

- Sve trenutno puca, bilo da se radi o akcijama, o kripto imovini ili bilo čemu drugom. Ono što vidite na tržištu je strah, neizvesnost i sumnja - kaže Nirmal Ranga, šef za trgovanje i tehničke analize na kripto berzi ZebPej.

Platforme proglasile pauzu

Težak nokaut kripto imovine u ponedeljak usledio je kada su platforme za trgovanje poput Celzijusa i Bajnensa zaustavile povlačenja, a neke kompanije su čak zatvorile posao.

Iz Celzijusa su saopštili da će povlačenja, zamene i transferi između računa biti prekinuti zbog „ekstremnih tržišnih uslova“ i da bi taj potez trebalo da „stabilizuje likvidnost i poslovanje“.

Ovo je inače mera koja se u ovakvim slučajevima naglog pada primenjuje i na klasičnim berzama kapitala ili robe.

Screenshot: Coinmarketcap
Kretanje vrednosti bitkoina od nastanka

 

U međuvremenu, Bajnens, najveća kripto berza na svetu, blokirala je povlačenje bitkoina na više od tri sata „zbog zagušenja transakcija što je izazvalo gomilanje naloga i zastoj“.

Tržišna kapitalizacija kriptovaluta pala je ispod bilion dolara u ponedeljak, prvi put od februara 2021. godine, pokazali su podaci sa platforme KoinMarketKap. Poslednjih dana sa tržišta je zbrisano oko 200 milijardi dolara.

Do rasprodaje kriptovaluta došlo je pošto investitori uglavnom beže iz rizičnih sredstva usled straha od potencijalne globalne recesije, dok vodeće centralne banke širom sveta podižu kamatne stope kako bi ukrotile inflaciju.

Bitkoin je pao za skoro 70 posto sa istorijskog rekorda koji je dostigao u novembru 2021. većoj od 67.000 dolara. Međutim, svi oni koji su ga kupili pre desembra 2020. godine, kada je vrednost bila ispod 20.000 dolara, i dalje su plusu.

BONUS VIDEO

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti