Na berzama se presabiraju šta sve donosi Fedov „rekord“: Azija u padu, Evropa blago raste

16.06.2022

07:39

0

Azijske akcije su oslabile danas, evropske su na otvaranju trgovanja u blagom usponu, nakon odluke Federalnih rezervi SAD o rekordnom povećanju referentne kamatne stope

Na berzama se presabiraju šta sve donosi Fedov „rekord“: Azija u padu, Evropa blago raste
Ilustracija - Copyright Pixabay

U  Aziji pad, u Evropi blagi rast na berzi dok je dolar na uzlaznoj putanji, posledice su odluke Feda i investitori sada analiziraju ekonomske uticaje rastuće inflacije i uticaja akcija centralnih banaka na nju.

U Aziji je do pada akcija došlo nakon što su američke Federalne rezerve (Fed) izvestile u sredu uveče o svom najvećem povećanju referentne kamate od 1994. godine, za 75 baznih poena na raspon između 1,5 i 1,75 posto.

Prema očekivanjima zvaničnika američke i de fakto svetske centralne banke, kamatna stopa na pozajmice federalnih sredstava dostići će 3,4 procenta do kraja ove godine.

Najširi indeks azijsko-pacifičkih akcija MSCI, bez japanskih, pao je za 0,46 odsto na popodnevnom trgovanju po tamošnjem vremenu, izveštava Rojters.

Australijske akcije su oslabile za 0,20 procenata, indeks nalkividnijih kineskih akcija je potonuo za 0,62 posto, dok je hongkonški Hang Seng pao za 1,31 odsto.

Oštar pad zabeležen je i na Tokijskoj berzi, gde je glavni indeks Nikei u minusu od čak 2,38 procenata, a prema poslednjim raspoloživim podacima trenutno se oporavlja za oko 0,40 posto.

U Evropi bez panike

Cene akcija na teminskim tržištima u Evropi ukazuju na blagi uspon na otvaranju berzi, pri čemu su pan-regionalni indeks EuroStoks 50 i nemački DAKS ojačali za oko 0,4 odsto u odnosu na sredu, nakon što je Evropska centralna banka obećala novu podršku članicama evrozone kako bi sprečila rasprodaju na tržištu duga i rast prinosa na obveznice.

Indeks Londonske berze FTSE skliznuo je za 0,1 procenat uoči očekivanog povećanja kamate Banke Engleske, koja nastoji da se izbori sa inflacijom.

Na valutnim berzama, dolar se nakon saopštenja Feda prvo povukao sa 20-godišnjeg maksimuma, ali se danas oporavio i vratio trendu jačanja na azijskoj sesiji.

Globalni dolarski indeks, koji prati kretanje američke valute prema korpi šest rivala, porastao je za 0,27 odsto na 105,08 poena. U odnosu na japanski jen, dolar je skočio na 134,34 jena. Evro je oslabio za 0,15 procenata na 1,0427 dolara.

Na robnim tržištima, cene nafte su se oporavile od strmoglavog pada u sredu jer su se investitori fokusirali na ograničenu ponudu na tržištima.

Cena nafte brent je ojačala za 0,27 odsto na 118,83 dolara po barelu, a američka WTI nafta je skuplja za 0,49 posto i trguje se trenutno za 115,88 dolara po barelu.

Zlato je neznatno pojeftinilo kako je dolar ojačao. Cena na spot tržištu iznosi 1.831,26 dolara po unci, što je za 0,12 procenata niže nego u sredu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike