Digitalni tobogan: Bitkoin skliznuo još deset odsto

23.02.2021

08:23 >> 10:45

0

Popularna kriptovaluta nastavlja da gubi vrednost nakon naduvavanja na više od 58.000 dolara, dok na klasičnom tržištu jača funta

Digitalni tobogan: Bitkoin skliznuo još deset odsto
Copyright Pixabay/ WorldSpectrum

Vrednost bitkoina opala je danas ponovo i to za više od 10 odsto, na manje od 50.000 dolara, jer su investitori počeli da budu nervozni zbog rasta „balona“ i sada pokušavaju da izvuku profit prodajom ove digitalne valute.

Vrednost jednog digitalnog „novčića“ trenutno je ispod 48.400 dolara, što je za 17 odsto manje od rekordne vrednosti koja je dostignuta u subotu, 20. februara, na 58.354 dolara.

Screenshot: Coindesk

I pored ovog strmoglavljenja, bitkoin na godišnjem nivou ima ogroman rast vrednosti od oko 75 odsto.

Direktor kompanije “Kju 9 kapital” iz Hong Konga Džejms Kvin smatra da je “sasvim normalno i zdravo” to što pojedinci prodaju bitkoine a kaže da su u ovom trenutku prodavci mali ulagači.

Investicija proizvođača električnih automobila Tesla” u bitkoin od 1,5 milijarde dolara pogurala je kriptovalutu preko granice od 50.000 dolara, ali je time izložila i sebe i svoje akcije turbulentnim kretanjima bitkoina.

Dolar na minimumu, funta na maksimumu

Dolar je danas nakratko pao na najniži nivo od 13. januara, jer se fokus investitora preusmerio na procene kako bi šef američkih Federalnih rezervi (FED) Džerom Pauel mogao da odreaguje na očekivani ponovni rast inflacije.

Nedavni rast inflacionih očekivanja u SAD, zbog opklada investitora na postpandemijski ekonomski oporavak i takozvanu „reflacionu“ trgovinu, podigao je prinose na američke državne obveznice i kratkotrajno ojačao dolar do početka ovog meseca, prenosi Rojters.

Dolarski indeks, koji meri vrednost američke prema korpi rivalskih valuta, zaključen je u ponedeljak na nepromenjenom nivou od 90,046 poena, nakon što je ranije tokom trgovanja pao na 89,941 bod, na najniži nivo od 13. januara.

Pročitajte još:

Podaci o pozicijama koje zauzimaju investitori pokazuju da se veliki deo njih kladi da će američki dolar, koji slabi još od prošlog marta, nastaviti da pada tokom globalnog oporavka od pandemije kovid-19.

Evro je ojačao za 0,1 procena, na 1,2168 dolara. Prinosi na državne obveznice u evrozoni, koji su takođe rasli, skliznuli su naniže u ponedeljak nakon što je predsednica Evropske centralne banke Kristin Lagard poručila da banka “pomno nadzire” rastuće troškove zaduživanja.

Britanska funta je skočila na novi skoro trogodišnji maksimum od 1,4098 dolara, ojačavši na dnevnom nivou za 0,3 procenta, jer investitori računaju da će brzina vakcinacije protiv kovida omogućiti ponovno otvaranje britanske ekonomije tokom narednih nekoliko meseci.

Japanski jen, koji među vodećim svetskim valutama beleži najlošije performanse u 2021. godini zbog rastućih prinosa na dužničke hartije američkog Ministarstva finansija koji mogu da “izvuku” investicije iz Japana, trgovan je u blagom padu, na nivou od 105,13 jena za dolar.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike