Divljaju cene benzina u Americi - dostigle rekordne cifre: Vozači u paklu, sada troše 125 miliona dolara više svakog dana!

11.06.2022

13:23

0

Inflacija će koštati američka domaćinstva u proseku dodatnih 14 dolara dnevno

Divljaju cene benzina u Americi - dostigle rekordne cifre: Vozači u paklu, sada troše 125 miliona dolara više svakog dana!
AP Photo/Frank Augstein/Rick Bowmer/Damian Dovarganes/David Zalubowski

Građani SAD ovih dana troše 125 miliona dolara više na benzin nego pre mesec dana na dnavnom nivou.

U proseku će inflacija koštati američka domaćinstva dodatnih 14 dolara dnevno.

Kako je izvestila Kancelarija za statistiku rada inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama se dodatno ubrzala u maju, pri čemu su potrošačke cene porasle za 8,6 odsto u odnosu na isti mesec prethodne godine, dostižući najvišu stopu od decembra 1981.

Cene energenata su generalno porasle za 3,9 odsto na mesečnom nivou, a na godišnjem za 34,6 procenata. Unutar ove kategorije, mazut je poskupeo za 16,9 posto u poređenju s aprilom, a na 12-mesečnom nivou za neverovatnih 106,7 odsto.

Cene stanovanja, koje čine otprilike jednu trećinu pondera u indeksu potrošačkih cena, ojačale su za 0,6 procenata za mesec dana, što je najbrže povećanje u jednom mesecu od marta 2004, a na godišnjem nivou su poraske za 5,5 odsto, najviše od februara 1991. godine.

AP Photo/Frank Augstein
 

Kriza ne jenjava ni u Velikoj Britaniji. Cena goriva je i u ovoj državi dostigla rekord.

Prosečna cena punjenja tipičnog porodičnog automobila benzinom je po prvi put premašila 100 funti.

Podaci kompanije Ekspirijan Katalist pokazuju da je prosečna cena litra benzina u Velikoj Britaniji dostigla rekordna 182,3 penija.

To je bilo povećanje od 1,6 penija u poređenju sa utorkom, čime je prosečna cena punjenja porodičnog automobila od 55 litara iznosila 100,27 penija.

Prosečna cena litra dizela u sredu je bila 188,1 peni. RAC je rekao da je to bio "zaista mračan dan" za vozače.

Bonus video

24sedam TV

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti