Austrijanci u problemu, već moraju da koriste rezerve: Glavna rafinerija još van pogona

05.06.2022

07:09

0

Zbog incidenta u glavnoj rafineriji OMV-a, Švehat u Beču, puštene državne rezerve

Austrijanci u problemu, već moraju da koriste rezerve: Glavna rafinerija još van pogona
Teretni voz - Copyright Pixabay

Visoke cene goriva na pumpama i nafte na berzi nije ono što trenutno najviše brine Austrijance. Od toga da li će imati da plate gorivo više ih brine da li će ga biti, jer zbog kvara je zaustavljena glavna rafinerija OMV-a, Švehat u Beču.

Vlada Austrije odlučila je da zbog toga deo državnih rezervi goriva stavi na raspolaganje kako bi nadoknadila zaustavljanje rafinerije i osigurala bezbednost snabdevanja.

U petak je došlo do incidenta tokom radova na održavanju rafinerije, zbog kojih ona nije radila od sredine aprila, a sda se ni ne zna rok u kojem će se vratiti u pogon.

U incidentu u glavnom postrojenju za destilaciju sirove nafte povređena su dva radnika.

Kako bi „pokrila“ izostanak proizvodnje, austrijska vlada je donela odluku da stavi na raspolaganje benzin i dizel iz strateških rezervi. Ministarstvo energetike izdalo je uredbu, koje će, naknadno, da potvrdi i parlament.

Iz Ministarstva je saopšteno da stavljanje na raspolaganje goriva iz rezervi treba da posluži samo za obezbeđivanju snadevanja naftnim derivatima, dok se ne popravi kvar u rafineriji ili dok u zemlju ne stignu alternativne isporuke.

Rezerve nafte, benzina i dizela pokrivaju prosečnu potrošnju od 90 dana.

Na osnovu uredbe Ministarstva za upotrebu biće oslobođeno 112.000 tona dizela i 56.000 tona benzina, čime će se uskladištene rezerve smanjiti za potrošnju od „šest dana“.

Austrijski kancelar Karl Nehamer istakao je u saopštenju da je osigurano snabdevanje gorivom i pored incidenta u rafineriji.

- Niko ne treba da se brine. Upravo za takve slučajeve postoje rezerve - poručio je on.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike