Devizne rezerve 13,9 milijardi evra: Na "odbranu" dinara potrošeno 2,19 milijardi od početka godine

10.06.2022

15:56

0

Autor: S. G.

Smanjenje bruto deviznih rezervi u maju skoro u celosti je rezultat negativnih neto tržišnih efekata, i to najviše po osnovu pada cene zlata, kažu u NBS

Devizne rezerve 13,9 milijardi evra: Na "odbranu" dinara potrošeno 2,19 milijardi od početka godine
Profimedia

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju maja iznosile su 13.903,6 miliona evra (nešto više od 13,9 milijardi evra) i na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 128 odsto i pet meseci uvoza robe i usluga, što je skoro dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama, saopštila je danas NBS.

Neto devizne rezerve, odnosno devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima, kako navode, na kraju maja iznosile su 11.293,2 miliona evra i u odnosu na kraj prethodnog meseca bile su niže za 245,7 miliona evra.

- Smanjenje bruto deviznih rezervi u maju, za 210 miliona evra, skoro u celosti je rezultat negativnih neto tržišnih efekata (198,8 miliona evra), i to najviše po osnovu pada cene zlata, za 73 dolara po unci, kao i efekta slabljenja dolara u odnosu na evro za 1,73 odsto - navodi NBS.

Kako dodaju, devizne transakcije imale su gotovo neutralan efekat na devizne rezerve (neto smanjenje 11,2 miliona evra). Odlivi iz deviznih rezervi ostvareni su prvenstveno usled razduženja države po osnovu kredita (128,1 miliona evra) i plaćanja drugih obaveza (37,6 miliona evra).

- Na povećanje deviznih rezervi najviše su uticale aktivnosti NBS na domaćem deviznom tržištu, ukupan neto efekat po osnovu kupovine deviza i svop transakcija od 50 miliona evra. Neto prilivi ostvareni su i po osnovu devizne obavezne rezerve banaka usled uobičajenih aktivnosti banaka (31,8 miliona evra), kao i po osnovu prodaje državnih hartija na domaćem finansijskom tržištu, upravljanja deviznim rezervama, donacija i drugim osnovima (ukupno u neto iznosu 72,7 miliona evra) - navodi se u saopštenju NBS.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu, ističu, u maju je iznosio 1.066,5 miliona evra i bio je za 389 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu. U prvih pet meseci ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 3.371,3 miliona evra.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

- Nakon snažnih deprecijacijskih pritisaka u martu i stabilizacije faktora na strani tražnje za devizama u aprilu, čemu je doprinela blagovremena i adekvatna reakcija NBS, u maju su preovladavali aprecijacijski pritisci usled delovanja faktora na strani ponude deviza na domaćem deviznom tržištu, a pre svega izuzetno visok otkup efektivnog stranog novca. Dinar je u maju, kao i od početka godine, nominalno ojačao prema evru za 0,1 odsto - ističe se u saopštenju.

Narodna banka Srbije je na međubankarskom deviznom tržištu u maju kupila 75 miliona evra, dok je, kako su istakli, od početka godine neto prodala 2.195 miliona evra (skoro 2,2 milijarde evra), radi održavanja relativne stabilnosti kursa dinara prema evru.

BONUS VIDEO:

Tanjug

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti