Bitkoin opet nizbrdo: Pad ispod „granice“ od 30.000 dolara

07.06.2022

09:04

0

Najpopularnija svetska kriptovaluta izgubila je na vrednsoti dodatanih sedam odsto

Bitkoin opet nizbrdo: Pad ispod „granice“ od 30.000 dolara
Pixabay

Bitkoin je pao danas ispod 30.000 dolara, na najniži nivo u poslednjih nedelju dana, pošto je tržište ponovo zahvatila nelagoda prema rizičnim ulaganjima.

Najveća globalna kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji je pala za čak 7,1 posto na 29.209 dolara, na nivo koji je poslednji put zabeležen 30. maja, izveštava Blumberg.

Druge kriptovalute su takođe oslabille, pri čemu je eter potonuo za 7,3 procenta na 1.725 dolara, a kardano i BNB za više do 10 odsto.

Dobro se drže samo teter i USD koin, koji nisu menjali vrednost.

Preokret je došao samo dan nakon što je bitkoin ponovo beležio vrednost iznad 31.000 dolara, što je podstaklo očekivanja među nekim investitorima da postoji prostor za njegov dalji rast.

Screenshot:coinmarketcap.com
 

Međutim, najstarija svetska kriptovaluta je naišla na otpor kupaca između nivoa od 31.500 do 32.000 dolara, kaže Markus Sotiriju, analitičar britanske brokerske kuće za digitalnu imovinu „GlobalBlok“.

Pad kriptovaluta je usledio jer su američke akcije na terminskom trgovanju ostale u minusu, dok je dolar nastavio da jača.

Skok prinosa na američke državne obveznice potpirio je strah da bi rast troškova zaduživanja mogao da izazove recesiju.

Bitkoin je u snažnoj korelaciji sa kretanjem cena druge rizične imovine, poput akcija, u poslednjih nekoliko godina, mada su se u poslednje vreme te dve krive prirasta vrednosti donekle i razlikovale.

BONUS VIDEO

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti