Giros i do četiri evra, piće 3,5 evra, a baklava tri: U Grčkoj sve "papreno"

28.05.2022

07:35

1

Cenovno iznenađenje za turiste na Egeju ovog leta

Giros i do četiri evra, piće 3,5 evra, a baklava tri: U Grčkoj sve "papreno"
24sedam/M. A.

I Grčku je, kao i čitavu Evropu, uveliko zahvatio talas poskupljenja. Prema zvaničnoj statistici, inflacija u Grčkoj je u aprilu skočila na 10,2 odsto u poređenju s istim mesecom 2021. godine.

Tako su najveća posupljenja u grupama stanovanje (35,2 odsto) i prevoz (15,4 odsto), ali i kod hrane i bezalkoholnih napitaka - 10,9 odsto. Upravo ovu poslednju "stavku" najviše "osećaju" i naši turisti koji su s lepim vremenom pohrlili ka najpopularnijim grčkim letovalištima.

Piće najmanje 3,5 evra

Kako nas je obavestila jedna naša sugrađanka koja trenutno boravi u Paraliji, ni ovaj deo Grčke nije više jeftin. Ona nam je poslala i fotografije računa određenih namirnica.

24sedam/M. A.
 

Kako se može videti, giros je čak 3,7 evra, a ona kaže da se i ne može naći za manje para. I to onaj "za poneti", dok je cena girosa koji se servira u tanjiru daleko veća, pa ide čak i do sedam ili osam evra.

- U restoranima su paste oko osam evra, a jelo dana retko gde može da se nađe za pet evra, kao što je bilo ranije, u godinama pre korone. Najjeftinije piće u kafićima je sada oko 3,5 evra – priča naša sugrađanka.

Takođe, kako kaže, iznenadila se i kada je videla da baklava košta čak tri evra, a grčka bugača sa vanilom 2,5 evra.

Kako se ovih dana kreću cene namirnica u Grčkoj može se videti i na brojnim grupama na društvenim mrežama koje uglavnom promovišu letovanje u ovoj zemlji ili na sličnim internet stranicama. Na jednoj od popularnih grupa na Fejsbuku o grčkim letovalištima osvanuo i čitav cenovnik proizvoda i usluga. 

Tako se može videti da hleb u grčkim prodavnicama košta od 0,7 do dva evra, mleko od 0,9 do 1,6 evra, 10 jaja mogu se kupiti za dva do tri evra, suncokretovo ulje za 2,7 evra po litru, feta sir od kilogram košta od 9,5 do 10,5 evra, voda od 1,5 litara je od 0,23 do 0,4 evra, pivo u limenci od pola litre i do skoro dva evra, kilogram paradajza 2,5 evra, kilogram krompira 1,5 evra, limuna 1,22 evra, banana skoro dva evra, a pomorandži od 0,8 do 1,5 evra...

Što se tiče kafića, prosečne cene hrane u Grčkoj mogu se videti na sajtu "Numbeo", koji inače prikuplja podatke o troškovima života u različitim zemljama. Prema njihovim podacima, u Grčkoj su cene domaćeg piva u proseku četiri evra (pola litre), kapučino košta 2,96 evra, koka-kola ili pepsi 1,74 evra, a voda od 0,33 litra 0,5 evra.

Poskupeli i čarter-letovi

Takođe, kako se navodi na ovom sajtu, ručak za dve osobe u restoranima srednje kategorije u proseku košta 40 evra.

Pixabay
 

Dodatni trošak za naše turiste, i to i za one koji su već rezervisali i uplatili letovanje uz avio-prevoz, jeste poskupljenje nafte i naftnih derivata, zbog čega će morati da doplate novac za svoje aranžmane. 

Naime, kako su juče naveli u zajedničkom saopštenju "Er Srbija", YUTA i turističke agencije, zakupci čarter-letova, za ovu turističku sezonu doplata za gorivo je neophodna, budući da je zbog velikih turbulencija na svetskom tržištu naftnih derivata u prethodnih pet meseci cena avio-goriva porasla za oko 100 odsto.

- Posledično, turističke agencije će morati da uvedu doplate za gorivo za sve putnike koji su do sada uplatili svoje letnje aranžmane, a koje će se kretati od 30 i više evra po putniku, zavisno od pojedinačnih destinacija, odnosno dužine leta - istakli su u saopštenju.

BONUS VIDEO:

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti