Da li ćemo gorivo plaćati više: Ovo su nove cene benzina na pumpama

27.05.2022

12:12

0

Autor: 24sedam

Poznato je koliko će od večeras koštati naftni derivati u maloprodaji

Da li ćemo gorivo plaćati više: Ovo su nove cene benzina na pumpama
gasoline-g450dc2e39_1920 (1) - Copyright Profimedia Pixabay

Na globalnom tržištu cena nafte raste vrtoglavom brzinom pa je tako nafta tipa Brent danas dostigla iznos od čak 117,31 dolar po barelu. Ukupno je od početka nedelje ojačala za oko četiri odsto. Cena fjučersa američke WTI nafte iznosi 113,91 dolar po barelu, i na nedeljnom nivou je u porastu od oko 0,7 odsto.

Oba referentna tipa nafte beleže ove godine rast cene od oko čak 50 procenata.

ilustracija 24sedam
 

U skladu sa tim menjaju se i cene naftnih derivata u našoj zemlji. Po novom preseku cena za danas, gorivo je poskupelo. Tako će od danas litar evrodizela koštati najviše 203,5 dinara, a benzina BMB 95 maksimum 187 dinara.

Do sada je, od prošlog petka, evrodizel koštao 202,2 dinara po litru, a BMB 95 maksimalnih 184 dinara.

Novi cenovnik objavljen je na internet stranici Ministarstva trgovine.

Cene u maloprodaji usklađuju se prema Uredbi o ograničenju visine cena naftnih derivata koja važi do 31. maja.Tako će maloprodajna cena goriva, kao i do sada, biti formirana na osnovu srednje veleprodajne cene derivata koju će utvrđivati Ministarstvo rudarstva i energetike, a na tu cenu biće dodata trgovačka marža koja je veća za dinar i iznosiće sedam dinara po litru.Takođe, akciza na benzin umanjena je za 15 odsto.

Inače, Vlada Srbije juče je donela odluku kojom se privremeno smanjenje akciza na olovni benzin, bezolovni benzin i gasna ulja produžava do 30. juna ove godine.

Ova odluka doneta je u cilju redovnog snabdevanja tržišta derivatima nafte, očuvanja standarda građana i privredne stabilnosti, a imajući u vidu aktuelnu situaciju sa cenom sirove nafte na svetskom tržištu.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike