Dobit naftnog giganta nezaustavljivo raste: Embargo na rusku naftu uvećaće prihode "Aramku" za 38,5 milijardi dolara!

15.05.2022

13:36

0

"Aramko" je titulu najvrednije svetske kompanije stekao nakon istorijske inicijalne javne ponude 2019, koja je podigla njegovu vrednost na 2,0 biliona dolara

Dobit naftnog giganta nezaustavljivo raste: Embargo na rusku naftu uvećaće prihode "Aramku" za 38,5 milijardi dolara!
Pixabay

Ne samo da je "Aramko", proizvođač nafte i gasa iz Saudijske Arabije, smenio "Ajfon" u četvrtak, na prvom mestu najvrednijih kompanija na svetu, već je uvećao svoju neto dobit za skoro 82 odsto u prvom kvartalu.

Zbog situacije u Ukrajini, kao i najnovijeg paketa sankcija koji obuhvata embargo na rusku naftu, sva dobit preusmerena je na najvećeg svetskog izvoznika nafte "Aramko" čiji prihodi rastu abnormalno.

Predviđa se da će ostvariti neto prihod od 38,5 milijardi dolara, prema srednjoj proceni 12 analitičara kompanije.

"Aramko" je titulu najvrednije svetske kompanije stekao nakon istorijske inicijalne javne ponude 2019, koja je podigla njegovu vrednost na 2,0 biliona dolara, prenosi Tanjug.

Evropska nafta Brent, globalna referenca za formiranje cena drugih tipova nafte na svetskim tržištima, beleži ove godine rast od oko 36 odsto, a prema poslednjim raspoloživim podacima trguje se po ceni od 105,2 dolara po barelu.

To je podstaklo investitore da se okrenu ulaganjima u naftne igrače kao što je "Aramko”, čije su akcije u 2022. porasle za 27 procenata.

Cene koje rastu predstavljaju najveću pretnju oporavku globalne ekonomije po izlasku iz pandemije koronavirusa.

Centralne banke širom sveta odgovorile su na ovaj problem podizanjem kamatnih stopa, što je pokrenulo odlazak iz rizičnijih ulaganja zbog zabrinutosti da će viši troškovi zaduživanja usporiti privredni rast.

Prelazak iz rizične aktive takođe je pomogao da cena bitkoina padne ispod 27.000 dolara.

Najveća i najpoznatija kriptovaluta na svetu sada je izgubila oko 60 odsto svoje vrednosti otkako je dostigla rekordnu vrednost u novembru prošle godine.

Bonus video:

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam