Mali: Izdato više od 10 miliona fiskalnih računa sa QR kodom (FOTO)

13.05.2022

18:08

0

Zahvaljujući novom sistemu, suzbija se nelojalna konkurencija, olakšava poslovanje, smanjuju troškovi na duži rok, ukida se nepotrebno administriranje i stvara bolji poslovni ambijent

Mali: Izdato više od 10 miliona fiskalnih računa sa QR kodom (FOTO)
Tan2022-5-5_144315533_1 - Copyright Tanjug/ Strahinja Aćimović

Ministar finansija Siniša Mali saopštio je večeras da je prvi put pređena cifra od 10 miliona izdatih fiskalnih računa sa QR kodom na novom sistemu e-fiskalizacije.

- Izdato je ukupno 10.065.943 fiskalnih računa, koji su automatski, u realnom vremenu, ušli u sistem Poreske uprave. Osim što Poreska uprava ima bolji uvid u to šta se dešava na terenu, i građani mogu da provere da li su računi ispravni, tako što će skenirati QR kod i na taj način pomoći državi u borbi protiv sive ekonomije. Podsećamo da je novi model u Republici Srbiji obavezan od 1. maja 2022. godine, objavio je Mali na Instagram nalogu.

Zahvaljujući novom sistemu, suzbija se nelojalna konkurencija, olakšava poslovanje, smanjuju troškovi na duži rok, ukida se nepotrebno administriranje i stvara bolji poslovni ambijent, naglasio je on.

Kako je dodao, ukida se trošak fiskalizacije/defiskalizacije kasa, godišnjih servisa fiskalnih uređaja, nestaje trošak kupovine i skladištenja takozvanih kontrolnih traka, ukida se pretplata kod mobilnih provajdera za GPRS.

 

 

- Elektronska fiskalizacija je ključan projekat za uvođenje reda u naš fiskalni sistem, na kome su Ministarstvo finansija i Poreska uprava mnogo radili u protekle dve godine. Još jednom zahvaljujemo svim obveznicima koji su pokazali odgovornost i u zakonskom roku prešli na novi model. Zahvaljujući budžetskim prihodima mi gradimo puteve, bolnice, škole, naučno-tehnološke parkove, pomažemo privredi i građanima u vreme krize, i zato je bilo važno da uvedemo red u ovaj sistem i da idemo u korak sa razvijenim zemljama, naveo je Mali.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike