Prestaje ograničenje cena derivata i struje u Sloveniji

30.04.2022

11:49

0

Vlada se nije odlučila za produženje mere

Prestaje ograničenje cena derivata i struje u Sloveniji
24sedam/Profimedia

U Sloveniji od sutra, 1. maja, prestaju da važe regulisane cene naftnih derivata, pa se očekuje njihov znatni rast početkom iduće sedmice.

Vlada se nije odlučila za produženje mere kojom je od marta najviša maloprodajna cena 95-oktanskog benzina na pumpama bila fiksirana na 1,503 evra za litar, a dizela na 1,541 evra.

Slovenačka vlada je ocenila da je regulacija cena tekućih goriva već odigrala svoju ulogu u ublažavanju cena i da na tržištu derivata nema poremećaja, ali je za još tri meseca produžila snižene akcize na energente.

Ministarstvo privrede navelo je da će se cene naftnih derivata u Sloveniji i ubuduće kretati kao i u proseku evrozone. Distributeri ocenjuju da bi se nova maloprodajna cena 95-oktanskog benzina mogla kretati oko 1,6 evra, a za dizel 1,8 evra.

Kako prenose slovenački mediji, s početkom maja najavljuje se i znatno povećanje cena električne energije jer prestaje mera kojom zadnjih meseci dobavljači te energije nisu smeli obračunavati potrošačima troškove mreže i neke druge namete koji su u uobičajenoj strukturi cene tog energenta, navodi Hina.

BONUS VIDEO:

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug