Evo koliko od danas košta gorivo na srpskim pumpama

29.04.2022

11:42

0

Još jedan u nizu usklađivanja cena derivata svakog petka

Evo koliko od danas košta gorivo na srpskim pumpama
Ilustracija - Copyright 24sedam/Profimedia

Uredba o ograničenju visine cena derivata koja je važila do 30. aprila (sutra) zamenjena je novom. Naime, Vlada Srbije usvojila je juče na sednici izmenjenu Uredbu o ograničenju visine cena naftnih derivata koja je na snazi do 31. maja.

Tako će maloprodajna cena goriva, kao i do sada, biti formirana na osnovu srednje veleprodajne cene derivata koju će utvrđivati Ministarstvo rudarstva i energetike, a na tu cenu biće dodata trgovačka marža koja je veća za dinar i iznosiće sedam dinara po litru.

Takođe, akciza na benzin koja je u prethodnom periodu bila umanjena za 20 odsto sada će biti smanjena za 15 odsto.

S obzirom na to da se konačna maloprodajna cena za naredni period formira i dalje svakog petka u 15 časova za narednu nedelju, upravo su izašli novi cenovnici.

Prema tome, benzin BMB 95 od danas od 15 časova može da košta najviše 184 dinara za litar, a (običan) evrodizel 206,2 dinara. Današnje cene su za po čak 10 dinara veće nego prošle nedelje.

Podsetimo, do 15 časova benzin BMB 95 košta 174,1 dinar za litar, dok je cena evrodizela 196,3 dinara.

Svakog petka nove cene na pumpama... 24sedam/Danilo Krša
 

Inače, cene nafte na svetskim berzama su se početkom ove nedelje oporavile nakon oštrog pada, a sve iz straha da će nastavak korona lokdauna u Kini nagristi potražnju, ali i zbog jačanja američkog dolara. Evropska nafta Brent za isporuku u junu (fjučers ugovori) trgovala se pre dva dana po ceni od 103,4 dolara za barel, pokazuju podaci sa portala oilprice.com, a cena američke WTI nafte je porasla na 99,99 dolara po barelu.

Međutim, cene fjučerska danas opet „divljaju“, pa je tako Brent u toku dana dostigao 109,3 dolara po barelu, a američka WTI nafta 106,5 dolara za barel.

Na tržištu nafte vlada velika volatilnost u ceni otkako je Rusija napala Ukrajinu krajem februara.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike