Struja neće ispod 150 evra

19.03.2022

10:47

0

Autor: 24sedam

Ne baš optimističke vesti dolaze sa skupa energetičara u BiH

Struja neće ispod 150 evra
Copyright Pixabay

Cena struje na jugoistoku Evrope u idućim mesecina  neće padati ispod 150 evra za megavat, ocenili su učesnici „Samita energetske budućnosti“, koji je u petak završen u Trebinju u BiH.

Očekuje se da bi cena tek krajem ove godine i početkom 2023. mogla da padne ispod 100 evra.

Direktor Uprave za tržište električne energije Srbije, Marko Janković, ocenio je da se cene električne energije neće vratiti na stanje iz aprila prošle godine.

- Nova realnost, kao i ulazni podaci na osnovu kojih se formiraju cene električne energije ne daju optimizam da će cene biti ispod 150 evra po megawatsatu - rekao je Janković.

U Srbiji je krajem porošle godine cena struje za privredu privremeno ograničena od 1. januara do 30. juna na 75 evra po kilovatčasu. Pa privredu je inače cena slobodna, tj., tržišna a za domaćinstva je cena i inače na režiimu odobravanja od starne Agencije za energetiku.

Sa Samita energetske budućnosti održanog u Trebinju istaknuta je važnost daljnjeg ulaganja u obnovljive izvore energije na području jugoistoka Evrope, prevashodno energije vetra i sunca.

Na skupu je rečeno da bi regionalno tržište bilo kompletnije kada bi Bosna i Hercegovina mogla imala svoju berzu električne enegrije.

Pomoćnik za energetiku ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Admin Softić, rekao je kako je studija koju je finansirala Svetska banka, pokazala da bi lokalna burza bila samoodrživa i profitabilna.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike