Koliki je naš deo: Dvoje Njujorčana su token milijarderi ali nisu jedini

25.04.2022

18:33

0

Autor: 24sedam

Nedeljivi tokeni (NFT) prava su pomama u zapadnom svetu, toliko da sada već imamo milijardere među onima koji su ih izneli na tržište

Koliki je naš deo: Dvoje Njujorčana su token milijarderi ali nisu jedini
Tokeni - Copyright Profimedia Pixabay

Današnji svet ima 2.668 dolarskih milijarde, ali daleko od toga da su "svi isti" - jer pored naftnih magnata, globalnih brodovlasnika, bankara, megatrgovaca i magova iz sveta internet tehnologija, tu su sada i oni koji su svoje bogatstvo zaradili na naizgled besmislenim stvarima - nekakvim tokenima.

A upravo su novajlije na toj ne tako kratkoj listi milijardera iz sveta nerazmenljivih tokena (eng. non fungible tokens, NFT), digitalne imovine iz sveta umetnosti, sporta ili bilo čega drugog što može poprimiti binarni oblik.

Prema definiciji "Forbsa", NFT je "digitalna imovina koja predstavlja objekte iz stvarnog sveta kao što su umetnine, muzika, ali i stvari iz video igara ili video klipovi, koji se kupuju i prodaju onlajn, često putem kriptovaluta s kojima dele softversku osnovu na kojoj su napravljeni".

Iako su tokeni tu oko nas zapravo više od sedam, osam godina, tek su u poslednje vreme postali popularni a dvojica Njujorčana je to interesovanje Zapada za više-manje zabavan oblik digitalne imovine iskoristila da zgrne pravo bogatstvo.

Tridesetjednogodišnji Devin Finzer i godinu dana mlađi Aleks Atalah, osnovali su firmu "OpenSi" (OpenSea) in 2018. godine. Njihov biznis je zapravo platforma za NFT tokene a nedavna pomama je učinila da zbog prometa ali i izdavanja tokena zarade 2,2 milijarde dolara.

"OpenSi" je lansirao digitalne projekte sa NBA ekipom Golden stejt voriorsa, kao i sa pevačem u kantautorom Šonom Mendesom.

Naravno, njujorški dvojac se nije našao u svetu gde se zarađuju milijarde preko noći i pukim slučajem. Finzer je još na početku studija na poznatom Braun univerzitetu , napravio druženju orijentisanu pretraživač za prijave na univerzitetske kurseve. Po diplomiranju je radio i za "Pinterest" kao softverski inženjer, a onda je napravio svoju finansijsku aplikaciju "Klejmdog" (Claimdog), koju je uspešno prodao "Kredit karmi" (Credit Karma).

A onda je upoznao drugu polovinu fantastičnog NFT dvojca. Aleks Atalah je studirao na Stanfordu, radio u "Palantiru" i još dva startapa pre nego što je s Finzerom napravio "OpenSi".

Investitori su prepoznali potencijal i jula 2021, NFT platforma je dobila 100 miliona dolara za finansiranje razvoja od grupe investitora koje je predvodila venčur kapital firma "Andresen Horovic", poznata po investiranju u kripto i digitalne kompanije.

Njihova kompanija danas ima 200 zaposlenih 600.000 korisnika, 80 miliona tokena u prometu i više od 20 milijardi dolara vredan obim posla. Sve to na berzi trenutno znači da taj biznis vredi više od 13 milijardi dolara.

"Koliki je naš deo?"

Kada unazad pogledate kako je neko zaradio milion, da ne kažemo milijardu, uvek deluje jednostavno. Finzer i Atalah su napravili platformu na kojoj pojedinci mogu da prodaju ili kupe NFT umetninu jedni od drugih. Zauzvrat, samo treba da im daju 2,5 odsto od vrednosti svake transakcije.

Kako NFT može da bude vredan nekoliko hiljada evra, ali i 250.000 kao neki od popularnih majmuna iz "Bored ejps" (Bored Ape Yacht Club) kolekcije, pa sve do 100 miliona dolara kao fotografija "Merdž" ("Merge) umetnika Paka, vi vidite da li se taj "mali" procenat isplati.

Njujorški dvojac nije jedini posrednik koji se bogati na kriptu. To je postao biznis mnogima, kao što Amar Sing, vlasnik istoimene galerije za prodaju "klasičnih" slika u SAD. Korona je tu odigrala ulogu i Sing je sa virtualnih izložbi u doba zaključavanja prešao na NFT poslove.

Prošle godine ih je zaključio za 500 miliona dolara, sa nekim od najvećih kompanija , platformi i umetnika u svetu. Prema pisanjima medija, gotovo mu je zagarantovan ulazak u klub milijardera do 2024. godine jer poseduje 100 odsto svoje perspektivne kompanije.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike