Bafet na vreme pokupio kajmak: Berkšir Hatavej dao milijardu za akcije Aktivižna

15.02.2022

12:53

0

Kompanija „Berkšir Hatavej“ američkog poslovnog mogula Vorena Bafeta kupila je u četvrtom kvartalu 2021. akcije „AktIvižen Blizarda“ za oko milijardu dolara

Bafet na vreme pokupio kajmak: Berkšir Hatavej dao milijardu za akcije Aktivižna
AP Photo/Nati Harnik

Bafet je sa kupovinum „uskočio“ u posao pre „Majkrosoftovog“ dogovora o preuzimanju tog proizvođača video-igrica za 68,7 milijardi dolara.

U vlasništvu „Berkšira“ je bilo 14,66 miliona akcija „Aktivižna“ u vrednosti 975 miliona dolara na kraju 2021. godine, prema podnesku koji je kompanija dostavila tržišnom regulatoru, prenosi CNBC.

„Majkrosoft“ je sredinom januara objavio da namerava da kupi „Aktivižen Blizard“ po ceni od 95 dolara po akciji, što je katapultiralo akcije te firme za 25 posto na preko 82 dolara, mada je njihova vrednost od tada malo splasnula. To će biti najveća akvizicija jedne američke tehnološke kompanije ikada.

Bafet je sada u poziciji da, ako se ugovor između „Majkrosofta“ i „Aktivižna“ sklopi,  ostvari priličan profit.

Ovaj biznismen je akcije pomenute kompanije kupio kada je njihova cena pala na samo 56,40 dolara u četvrtom kvartalu, zbog tužbe kalifornijskog odeljenja za fer zapošljavanje i stanovanje u kojoj se navodi da „Aktivižen“ i njegove podružnice neguju seksističku kulturu jer žensko osoblje plaćaju manje od muškaraca.

BONUS VIDEO

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug