Papreno: Novi rekord cene auto-gasa na srpskim pumpama!

14.04.2022

10:38

0

Rast cene je posledica više faktora, naveli su u Udruženju za TNG

Papreno: Novi rekord cene auto-gasa na srpskim pumpama!
auto gas profimedia-0197010528_orig - Copyright 24sedam/Profimedia

Cena auto-gasa na domaćim pumpama "ne staje", i dostigla je do sada najviši iznos od 107 dinara za litar.

Auto-gas je, usled energetske krize i velikog povećanja cene gasa na svetskim berzama, prvi put u decembru prošle godine u ceni probio psihološku granicu od 100 dinara i dostigao 102 dinara za litar.

Cena se još istog meseca vratila na nešto ispod 100 dinara, ali je od početka ove godine nastavila da raste i krajem marta ponovo dostigla 102 dinara.

Inače, auto-gas (tečni naftni gas TNG) nastaje kao proizvod prerade prirodnog gasa, gasnog kondenzata i sirove nafte. U Udruženju za TNG su ranije naglasili da je rast cene posledica više faktora, a pre svega poskupljenja prirodnog gasa i nafte, kao i ukrajinske krize.

Izvoz TNG-a iz Rusije u Istočnu Evropu je poremećen od početka rata u Ukrajini, a i pre ukrajinske krize zbog nerentabilnog poslovanja tokom pandemije zatvorene su pojedine rafinerije u Evropi, pa je zbog smanjenja prerade nafte došlo i do pada proizvodnje TNG-a.

Prema podacima iz Udruženja, smanjuje broj korisnika auto-gasa, pošto je njegovo korišćenje za vozače opravdano kada cena TNG ne prelazi oko 50 odsto cene benzina, pošto treba uračunati i troškove konverzije motora, povećanu potrošnju za pet do 20 odsto po pređenom kilometru, zamenu filtera i periodični trošak atesta za opremu.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike