Naš ekspert za gas: "To što Amerika nudi Evropi je beznačajno"

31.03.2022

13:49

0

Predsednik "Udruženja za gas Srbije" Vojislav Vuletić kaže da gasa na svetskom tržištu ima dovoljno

Naš ekspert za gas: "To što Amerika nudi Evropi je beznačajno"
Ilustracija - Copyright Profimedia

Predsednik "Udruženja za gas Srbije" Vojislav Vuletić kaže da gasa na svetskom tržištu ima dovoljno. Smatra da neće biti nikakvih problema sa snabdevanjem ukoliko oni kojima je potreban naprave sa "Gaspromom" dogovore o isporuci. Veruje da je kompromis o načinu plaćanja sa Rusijom napravljen i da će sve biti u redu kada se bankari stvarno budu dogovarali oko mogućnosti plaćanja.

Prema najavama, ruska Centralna banka i "Gasprom" danas bi trebalo da iznesu uputstvo za plaćanje gasa rubljama. Kremlj je saopštio da prelazak na rusku valutu neće biti u jednom danu, već postepen.

Posle sinoćnjeg telefonskog razgovora nemačkog kancelara Olafa Šolca sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, Nemačka je saopštila da je dobila uveravanja da će evropski snabdevači nastaviti plaćanje u evrima ili dolarima.

Rusija ipak ne odustaje od naplate gasa u rubljama, ali prema jučerašnjim izjavama može se zaključiti da malo olakšava celu situaciju. Sa druge strane, ruska valuta je neprihvatljiva za evropske potrošače.

Profimedia
 

 

Predsednik "Udruženja za gas Srbije" Vojislav Vuletić smatra da je postignut kompromis i da će danas sve biti i dogovoreno.

- Kada se neka roba plaća bilo kojim novcem, to treba da bude prihvatljivo. Vidim da je Vatikan već otkupio za 10 miliona evra ruske rublje. To je normalna pojava, da se za određenu valutu kupuje određena roba - kaže Vuletić.

Ističe da je Rusija u nezgodnoj situaciji jer su joj blokirane sve banke osim "Gaspromove".

-Poslovanje je veoma otežano i ona mora na neki način da se brani - naglašava Vuletić.

"Gasa na svetskom tržištu ima u dovoljnim količinama"

Čeka se zvanično uputstvo "Gasproma" i ruske Centralne banke o plaćanju. Iako su ruske banke isključene iz međunarodnog platnog prometa, Vuletić kaže da se može očekivati da strane "ostanu u svom bunkeru", ali da dogovor mora da se napravi.

- Kada se budu bankari stvarno dogovarali oko mogućnosti plaćanja, biće sve u redu - smatra Vuletić.

Moskva je potvrdila da narednih dana slede dogovori sa partnerima iz Evropske unije oko detalja plaćanja. Vuletić kaže da će zemlje Evropske unije da naprave dogovor kakav njima najviše odgovara, u dogovoru sa isporučiocem robe.

Profimedia
 

 

Zemlje Evropske unije juče su aktivirale krizne planove za snabdevanje gasom. Nemačka vlada je pozvala i preduzeća i domaćinstva da smanje potrošnju i štede energiju.

Ipak, Vuletić ističe da gasa na svetskom tržištu ima u dovoljnim količinama.

- Zašto neko nema? Zato što nije na vreme ugovorio ono što je trebalo da ugovori. Uopšte ne mislim da će biti ikakvih problema sa snabdevanjem ukoliko oni kojima je potreban gas naprave dogovore sa Gaspromom o isporuci. Ako robe ima i postoje mogućnosti da se prenese do potrošača, ne verujem da će bilo koja država doći u nepovoljnu situaciju, ukoliko to sama ne bude želela - kaže Vuletić.
 

"Vreme kada su cene divljale nije posledica normalnog poslovanja"

Zima je kalendarski prošla, ali ne i grejna sezona, i dalje je velika potrošnja gasa.

Vuletić kaže da je potrošnja još uvek velika jer je hladan period, ali da će u trenutku kada bude isključeno grejanje sav gas biti ubacivan u podzemna skladišta, što se uvek radi.

Profimedia
 

 

- Nema razloga da se to ne radi i ove godine, osim ako neka politika ne bude rekla drugačije. Ne verujem da će ijedan rukovodilac zemlje učiniti da narodu bude loše - smatra Vuletić.

Objašnjava da je vreme kada su "cene gasa divljale" nije posledica normalnog poslovanja, već toga što su neke zemlje u Evropi bile nagovorene da ne sklapaju ugovore sa "Gaspromom".

- Nisu sklopili ugovor, a oni koji su imali puna podzemna skladišta gasa, sada su počeli da se igraju i da dižu cene nenormalno jer nije moguće da cena bude preko 1000 dolara - naglašava Vuletić.
 

"To što Amerika nudi Evropi je beznačajno"

Evropska unija je već postigla sporazum sa SAD i računa na američki tečni gas, ali Vuletić kaže da su dogovorene zanemarljive količine i da Evropa od toga neće imati nikakve koristi.

- Svaki kubik gasa je dobrodošao, ali to što Amerika nudi Evropi je beznačajno - ističe Vuletić.

Smatra da zemlje Evropske unije u ovom trenutku prvenstveno mogu da računaju na sopstveni gas iz ležišta u Holandiji, Škotskoj i Norveškoj i na uvozni gas iz Rusije.

- Ima gasa koji se dobija iz Alžira gasovodima koji idu preko Sredozemnog mora do Italije i Španije, ima tečnog gasa koji se dobija od raznih proizvođača u svetu, međutim to su male količine za potrebe kojima Evropa teži - napominje Vuletić.

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/RTS

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike