Preti bauk inflacije i recesije: Sjajni dani globalnih tržišta su završeni

13.04.2022

18:20

0

Svetska tržišta ponovo u padu, a mnogi krive Federalne rezerve

Preti bauk inflacije i recesije: Sjajni dani globalnih tržišta su završeni
Veliko brisanje na berzi - Copyright Profimedia Pixabay

Sve od akcija do obveznica nalazi se u padu, čak je i nafta početkom ove nedelje pala, u orkestriranoj prodaji sredstava koja podseća na krah iz oktobra 2018. godine.

Krivica za ovo leži u Federalnim rezervama (Fed) koje ostaju rešene da ograniče politiku usmerenu na smanjenje najgore inflacije u poslednje četiri decenije, čak i ako to preti ekonomskom rastu. Za razliku od perioda pre četiri godine, kada se predsednik Feda Džeroum Pauel suočio sa potresom tržišta koji ga je na kraju naterao da promeni politiku, investitorima poslednjih nedelja stižu jedan za drugim federalni zvaničnici koji obećavaju sve veće i veće stope rasta.

Strah od recesije

Kako novčana podrška rapidno pada, dok rizik od recesije raste, investitori počinju da se "ukopavaju". Kompanije koje su otporne na usporavanje tržišta, poput zdravstva, ponovo su u modi. U međuvremenu, potražnja za spekulacijama na tržištu akcija raste.

- Zajednički imenitelj u svakom slučaju je strah od recesije, koji je zamenio školski efekat rasta kamatnih stopa - rekao je Robert Delusija, viši ekonomski savetnik u Empoweru, kompaniji za penzionisanje.

- Vidimo stampedo u odbrambenim zalihama i averziju prema ekonomski osetljivim akcijama - naveo je on.

Više od nedelju dana u aprilu, proizvođači sapuna, lekova i komunalna preduzeća dominiraju na listi pobednika među S&P 500 industrijama. Na dnu su proizvođači čipova i špedicije, odnosno firme čiji su izgledi za profit usko povezani sa ekonomijom. Sve u svemu, najpraćeniji svetski referentni indeks pao je za 2,6 odsto ovog meseca, uključujući pad od 1,7 odsto u ponedeljak.

Tržišta u razvoju takođe trpe gubitke, pri čemu su indeksi koji prate akcije i obveznice u klasi imovine pali za 2,6 i 1,4 odsto, prenosi Blumberg.

Ogroman pad indeksa...

S obziromna to  da je Fed upao u verovatno najagresivniji ciklus pooštravanja od 1994. godine, upozorenja o recesiji postaju sve glasnija. U izveštaju iz ovog meseca, stratezi Dojče banke AG Binki Čada i Parag Tejt rekli su da očekuju da će S&P 500 pasti za 20 odsto do kraja 2023. godine, što se poklapa sa padom ekonomije.

Profimedia/Pixabay
Tržište rada je u procvatu...

Ipak, dokazi o kontrakciji rasta trenutno su oskudni. Tržište rada je u procvatu, potrošačko finansiranje izgleda zdravo, a korporativni planovi o kapitalnoj potrošnji ostaju čvrsti. Dakle, o tome da li najnoviji let ka sigurnosnim zalihama odražava strah od rasta ili strah od procene, ostaje da se raspravlja. Ipak, ono što je izvesno jeste da Fed i dalje ume da šokira tržišta.

Nedavnu praksu podvukli su navodi Feda da će smanjenje bilansa stanja početi ranije i odvijati se brže nego što su neki učesnici na tržištu očekivali. Poruka, koju je prošlog utorka prva poslala guvernerka Feda Lael Brejnard, sprovedena je sledećeg dana, samo 10 minuta od početka martovskog sastanka Komiteta za otvoreno tržište.

Trezorske menice su rasprodate, sa 10-godišnjim prinosom koji se popeo za 2,75 odsto, dok su stope prilagođene inflaciji bile i veće. Blumbergov indeks koji prati državne obveznice pao je za skoro dva odsto u aprilu i na putu je za svoj peti uzastopni mesečni pad, najduži od 2016. godine.

Profimedia
Dosta zavisi od kretanja cene nafte

Indeksi koji prate obveznice investicionog ranga i visokoprinosne kredite su takođe opali. Ako akcije, obveznice i nafta završe u padu u aprilu, to bi bio prvi put od 2018. godine da svi glavni faktori finansijskog tržišta pretrpe gubitke.

Utočište u gotovini

- Pre samo dve nedelje "Mr. Market“ je izneo priču o cikličnom pregrevanju koju će Fed rešiti dok bi dugoročni rast i predviđanja inflacije ostali isti. Brejnardova je iznela argument da Fed nije spreman da prihvati rizik od brzog usporavanja inflacije, a tržišta su reagovala u skladu sa time - rekao je Denis Debušer, osnivač kompanije "22V Research“

S obzirom na to da državne obveznice padaju u nemilost, veliki broj investitora traži utočište u gotovini. U martovskom istraživanju "Bank of America Corp.“ o menadžerima novca, gotovina je dostigla najviši nivo od aprila 2020.

Pixabay/pasja1000
Svi "beže" u keš...

Trgovci takođe obnavljaju zaštite na tržištu, nakon što su umanjili hedž fondove tokom martovskog povrata. TCVI, procena cena S&P 500 opcija, porasla je za 3,62 poena tokom ovog meseca na 24,18, obezbedivši redak popust tokom tridesetodnevne nestabilnosti osnovnog repera. U međuvremenu, dvadesetodnevni prosek Cboeovog kupi-prodaj volumenskog odnosa za pojedinačne obveznice skočio je nakon četvoromesečnog rekordnog minusa.

- Nemojte se boriti protiv Feda kada se Fed bori protiv inflacije. Rat u Ukrajini je povećao izglede za inflaciju koja će duže trajati, strožu monetarnu politiku, kao i recesiju u SAD i Evropi - istakao je Ed Jardeni, predsednik "Yardeni Research Inc“.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike