Svetska banka: Rizik od dvostruke recesije u 2022.

29.12.2021

15:11

1

Zemlje uvode nova ograničenja za privrednu aktivnost usled straha da bi brzo širenje zaraze moglo da ih primora na totalni lokdaun, ističu analitičari

Svetska banka: Rizik od dvostruke recesije u 2022.
Profimedia - Copyright Profimedia

Rastuća inflacija i pooštravanje kovid mera ograničenja su rizici koji mogu da izazovu dvostruku recesiju u svetu u 2022. godini, jer zemlje ostaju bez ekonomske municije nakon dve godine borbe protiv pandemije, upozorava ekonomski ekspert Svetske banke.

Naime, Karmen Rajnhart, glavna ekonomistkinja u toj međunarodnoj finansijskoj instituciji, oglasila je alarm vezano za sposobnost zemalja da se izbore sa dvojnim pretnjama - omikronom i krizom troškova života, pošto se pooštravaju pravila u borbi protiv kovida, piše danas britanski Telegraf.

Prognostičari su predviđali još jednu snažnu godinu oporavka za globalnu privredu u 2022. ali su se ekonomski izgledi znatno pomračili poslednjih nedelja, budući da nove mere korona ograničenja, uvedene da bi se obuzdalo širenje omikrona, prete da dodatno poguraju naviše ionako visoku inflaciju.

Rajnhartova je izjavila britanskom listu da je omikron soj virusa "prepreka” za dalji globalni oporavak, upozorivši da "što duže ovo potraje, sve više će opadati zalihe ekonomske municije”, ograničavajući “vatrenu moć“ za pružanje državne pomoći preduzećima i građanstvu.

- Postoji mnogo negativnih rizika. Mislim da su za Evropu oni već očigledniji, ali su tu za sve nas. Kombinacija omikrona i rastuće inflacije i mnogo neizvesnosti u vezi sa inflacijom globalni je problem... Drugim rečima, čeka nas još razočaranja - kaže ona.

Zemlje uvode nova ograničenja za privrednu aktivnost usled straha da bi brzo širenje zaraze moglo da ih primora na totalni lokdaun, čak i ako je, prema nekim medicinskim istraživanjima, omikron manje ozbiljan od ranijih sojeva virusa.

Engleska je odustala od uvođenja novih ograničenja tokom Božića i Nove godine, ali i dalje razmatra nove restriktivne mere za narednu godinu.

- Preduzeli smo mere koje su, naravno, manje drakonske od onih kada je kovid eruptirao, ali svakako su na toj liniji... Sada imamo dva kočiona faktora koji predstavljaju opasnost od dvostrukog poniranja. Smatram da je rizik od dvostrukog pada veoma realan - navela je Rajnhart.

Dvostruka recesija je kada privreda beleži pad tokom dva uzastopna kvartala po drugi put. Pre pojave omikrona, očekivalo se da će globalna ekonomija nastaviti brz oporavak od prethodnog pada izazvanog korona krizom, pri čemu su i Evropa i Velika Britanija ranije predviđale povratak bruto domaćeg proizvoda na pretpandemijski nivo početkom 2022. godine, piše Telegraf.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike