Francuska ekonomistkinja kaže da je Putinov potez nadmašio sve: Rublja u neviđenom porastu u odnosu na dolar

10.04.2022

15:22

0

Autor: M. Vu.

Spuštanje rublje u pakao nakon intervencije na Ukrajinu već je sada daleko, zahvaljujući nafti i gasu

Francuska ekonomistkinja kaže da je Putinov potez nadmašio sve: Rublja u neviđenom porastu u odnosu na dolar
rublja gas gasovod - Copyright Profimedia/Pixabay

Od Rusije se očekivalo da će ekonomski pasti nakon brojnih sankcija oko izvoza robe i zatvaranjem evropskih firmi u ovoj zemlji kao sankcija Rusiji zbog vojne intervencije na Ukrajinu, međutim, reklo bi se da ruska valuta stoji izuzetno dobro.

Sofija Donjec, francuska ekonomistkinja tvrdi da nakon što je rublja doživela krah početkom marta, zahvaljujući dobrom potezu Vladimira Putina da gas i naftu ,,neprijateljske zemlje” plaćaju u rubljama uspela je da dostigne najviši nivo u odnosu na dolar. Do sada nikada nije viđena ovakva razlika, piše "Capital".

Profimedia
 
(Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

Spuštanje rublje u pakao nakon intervencije na Ukrajinu već je sada daleko, zahvaljujući nafti i gasu! Krajem februara i početkom marta došlo je do panike na tržištu valuta. Rublja sada ide sa nivoa koji nikada nije viđen u odnosu na dolar: 100 rubalja, zatim 120… sve dok više od 140 rubalja po dolaru nije dostigla 7. marta. Ali od tog dana, ruska valuta je nastavila da jača i u petak je dostigla 71 rublju za 1 dolar, što je rekord od jeseni 2021, i 77 rubalja, najjači nivo od juna 2020. godine.

Za ruske vlasti, ovo je odlična vest, kurs rublje je pokazatelj koji stanovništvo pomno prati, pokazivajući da zapadne sankcije nisu uzdrmale rublju. Naprotiv.

Kako objasniti takvu situaciju dok se Rusiji gomilaju nezapamćene sankcije Zapada?

Prema Sofiji Donjec, glavnoj ekonomisti za Rusiju u Renesans kapitalu, odgovor leži u trgovinskom suficitu bez presedana.

- Uvoz u Rusiju je opao, dok je izvoz solidan, a uz visoke cene nafte, to daje procenjeni trgovinski suficit od 20-25 milijardi dolara u mesecu martu - rekordan je rezultat tvrdi ova ekonomistkinja.

Nafta i gas, glavni ruski izvozni proizvodi, nastavljaju da se izvoze, puneći rusku kasu. „Naravno, ruska nafta (Ural) se prodaje po nižoj ceni“ od Brenta, „ali ostaje viša od cene iz 2021.“, primećuje ona. Ipak, odlučeno je bilo da je Vašington odredio embargo na rusku naftu, a EU zabranu metalnog sektora.

-Ovo su bučne najave, ali ako pogledamo brojke, radi se o samo 5% ruskog izvoza - primećuje Sofija Donjec.

Sve dok Evropa, prvi kupac ruske nafte i gasa, nastavlja sa kupovinom, Moskvi su zagarantovani značajni prihodi. Robustan izvoz je upotpunjen drakonskim kontrolama kapitala koje je uvela Centralna banka. Nju su pogodile neočekivane sankcije: njene devizne rezerve u inostranstvu, skoro 300 milijardi dolara, bile su zamrznute.

Profimedia
 

 

Ove kontrole kapitala su toliko dobro funkcionisale na jačanju rublje da je u petak Centralna banka iznenadila smanjenjem stope bez prethodne najave na 17%, nakon što ju je u hitnim slučajevima udvostručila na 20% 28. februara. „To im daje prostor da se usredsrede na domaća pitanja“, navodi se u belešci Renaissance capital  da bi se pronašla ravnoteža između galopirajuće inflacije i nadolazeće recesije. Investiciona banka predviđa vrhunac inflacije od 24 odsto u leto.

- Ruska berza i rublja ostaju odvojene od globalnih makroekonomskih faktora i protoka informacija - navodi se u napomeni Alfa banke, procenjujući da će rublja u bliskoj budućnosti biti oko 80-85 za dolar. - Cena rublje je postala lokalni instrument, nema finansijskih tokova. Tržište je trenutno uništeno, a cena valute je faktor u međunarodnoj trgovini. Gde bi bila da nije bilo kontrole kapitala? Teško je reći - zaključuje ona, navodeći situaciju bez presedana.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike