Sovjetska „rampa“ za ukrajinsko žito: Neobičan problem na granici sa Poljskom

08.04.2022

10:08

0

Autor: 24sedam

Teretni vagoni s ukrajinskim žitom i rudom stoje na granici sa Poljskom ne zbog birokratije i carinskih procedura već jednog problema iz doba SSSR-a

Sovjetska „rampa“ za ukrajinsko žito: Neobičan problem na granici sa Poljskom
Copyright Pixabay

Ukrajina je žitnica Evrope a i značajan snabdevač ugljem, pojedinim rudama i metalima. Sve to u normalno vreme išlo je preko Luka na Crnom moru ali su one danas zbog „posebne operacije“ Moskve, odnosno ulaska ruskih trupa, zatvorene ili razrušene.

Zbog toga Kijev pokušava da žito i drugu vrednu robu izveze „alternativnim“ putem – železnicom. Na prvi pogled to ne izgleda mnogo komplikovano, potrebno je samo nešto dobre logistike i mnogo vagona, ali u praksi je – katastrofa.

Mediji javljaju da je u zapadnoj Ukrajini oko 1.100 vagona punih žita zaglavljeno u blizini glavnog železničkog graničnog prelaza s Poljskom. Razlog je naoko bizaran – ne mogu fizički da prođu granicu.

Naime, ukrajinska železnička mreža koristi „ruski“ kolosek, koji je tu od vremena Sovjetskog saveza a ponegde možda još i ranije, iz doba Carske Rusije, čiji je Ukrajina bila integralni deo.

Taj kolosek je širine 1,5 metara, oko 10 centimetara širi od koloseka u većem delu Evrope.

Rešenje ovog problema je sve nego lako i brzo. Ili vagone treba podizati dizalicom i ručno menjati šasije ili pretovarati robu iz ukrajinskih u poljske vagone. Kapaciteti za obe varijante su veoma ograničeni, jer se železnicom ranije izvozilo mnogo manje, pošto je taj način za rasute terete skuplji od morskog.

Analitičari kažu da bi Ukrajina, koja je izvezla 43 miliona tona žitarica od početka sezone prošlog juna do invazije krajem februara ove godine, mogla da izveze samo oko milion u sledeća tri meseca a planirano je ukupno 65 miliona tona.

Prekid ukrajinskog izvoza znači da će zemlje koje se njihovo žito, od Kine, Egipta do Turske i Indonezije, morati da nađu pšenicu i kukuruz negde drugde.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike