Ukrajina prigrlila bitkoin: Legalizovanje desetina miliona dolara vrednih donacija u kriptovalutama

17.03.2022

11:51

0

Autor: 24sedam

Ukrajina je legalizovala kriptovalute kako bi mogla da u sistem primi donacije u kriptovalutama vredne desetine miliona dolara

Ukrajina prigrlila bitkoin: Legalizovanje desetina miliona dolara vrednih donacija u kriptovalutama
Ilustracija - Copyright 24sedam/AP Photo/Richard Drew/Pixabay

Donacije pojedinaca i grupa sa Zapada koje tako žele da „pomognu u ratnim naporima zemlje protiv Rusije“, kako piše „Verdž“ (The Verge), „primorale“ su parlament da prošlog meseca odobri "stvaranje uslova za pokretanje legalnog tržišta virtuelne imovine u Ukrajini", što je sada potpisao i predsednik Zelenski.

Ovaj zakon omogućava ukrajinskim bankama da otvore račune za kriptovalute, imenuje Narodnu banku Ukrajine i Nacionalnu komisiju za hartije od vrednosti i berzansko tržište kao finansijske nadzornike tog sektora, što omogućava kripto berzama i kompanijama da se za posredovanje u razmeni registruju kod vlade.

Ukrajinski premijer i ministar za digitalnu transformaciju, Mihailo Fedorov rekao je da će zakon "izvaditi kriptosektor iz senke".

- Sa početkom rata, kriptovalute su postale moćan alat za privlačenje dodatnih finansija kako bi se pomogle Oružane snage Ukrajine. Za više od tri nedelje rata, Kripto fond Ukrajine je prikupio više od 54 miliona dolara u kriptovalutama - napisao je Fedorov.

Kriptovalute igraju značajnu ulogu za obe strane u sukobu Rusije i Ukrajine. Za Kijev su glavni kanal donacija Ukrajini, a Rusija i njena biznis elita koristi ih kao spas od ekonomskih sankcija koje pogađaju zemlju.

Kriptoimovinom u sve većem obimu trguju i građani koji bi da novac zaštite od neizvesnosti, pa je trgovanje na domaćoj berzi "Kuna" poraslo za 200 odsto nakon početka invazije.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike