EU i Zapadni Balkan zajedno u šopingu: Brisel poziva na kupovinu gasa

26.03.2022

08:13

0

EU lideri dogovaraju kako da Evropska Unija zajedno na tržištu kupuje velike količine gasa a pozvali su i Zapoadni Balkan da se pridruži

EU i Zapadni Balkan zajedno u šopingu: Brisel poziva na kupovinu gasa
gasovod 2 - Copyright 24sedam/Profimedia

Lideri EU 27 su juče, nakon celodnevne debate o pronalaženju zajedničkog pristupa obuzdavanju rastućih cena energije, dogovorili su se da će raditi na dobrovoljnoj zajedničkoj kupovini gasa i vodonika kako bi smanjili cenu u pregovorima i poručili da će EU kupovna platforma biti otvorena i za zemlje Zapadnog Balkana.

Više gasa preko Krka

Terminal za tečni naftni gas (TNG) na Krku moigao bi biti povećan sa sadašnjih 2,6 na 2,9 milijardi kubnih metara gasa godišnje, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković.

- Smatramo da se to može uraditi s postojećom infrastrukturom našeg TNG broda i svih postrojenja koji tamo postoje - rekao je Plenković u petak nakon završetka samita EU, na kojem se razgovaralo o situaciji u Ukrajini i visokoj ceni energenata, prenosi Hina.

- Osnovni uzrok visokih cena električne energije nalazi se u viskom cena gasa. Enegretski miks u zemljama Europe je različit, ali nam treba zajednički evropski pristup. Čak 75 procenta globalnog tržista gasa iz gasovoda se odnosi na evropsko tržiste i zato imamo ogromnu nabavnu moć. Zato ćemo iskoristiti zajedničku poziciju u pregovorima umesto da se međusobno nadmećemo i podižemo cene - poručila je u petak predsednica EK, Ursula fon der Lajen.

U jučerašnjim zaključcima Evropskog saveta navodi se da će se raditi na daljem poboljštanju i sinhronizaciji energetskih mreža, obezbeđivanju sigurnosti snabdevanja za sve države članice, kao i na balansiranoj politici skladištenja gasa.

Kao kratkoročne opcije za odgovor na skok cena energenata lideri u zaključcima pominju direktnu podršku potrošačima kroz vaučere, državnu pomoć za preduzeća, smanjenje oporezivanja (akcize i PDV), ali i mogucnost ograničenje cena.

Vučić: Važan je dogovor sa Gaspromom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da gasa nema dovoljno i istakao da je važno da Srbija što pre postigne ugovor sa Gaspromom.

- Nema dovoljno gasa i naravno da mora da se razgovara sa Rusima i sa svima drugima. Očigledno je da će Evropa ići ka smanjivanju zavisnosti od ruskog gasa, ali da li će to moći u godinama koje su pred nama, to će biti vrlo teško - rekao je Vučić na RTS-u.

U sadašnjem kontekstu veoma visokih cena električne energije, Evropska komisija kaže da je spremna da proceni kompatibilnost hitnih privremenih mera koje su tražile drzave čalnice, uključujućii i ublažavanje uticaja cena fosilnih goriva u proizvodnji električne energije na cemu je instirala Španija i druge zemlje Sredozmelja.

U pokusaju pronalaženja balansa između visokih cena energenata i odvajanja od Rusije kao ključnog snabdevača fosilnim gorivima, EU je sa SAD dogovorila dodatne isporuke prirodnog tečnog gasa koji bi u 2022. godini trebalo da iznosi 15 milijardi kubnih metara što će, prema rečima Lajen u "potpunosti zameniti količinu ruskog gasa do kraja godine".

U narednim godinama EU računa na uvoz 50 milijardi kubnih metara LNG iz SAD što će zameniti jednu trećinu ruskog izvoza gasa u Evropu.

Lideri EU zaključuju da će Unija nastaviti da se koordinira sa međunarodnim partnerima kako bi obezbedila adekvatno snabdevanje i ublažila rast cena energije.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike