Medvedev: Evropa će se teško osloboditi ruskih energenata, neka traže način da plate

25.03.2022

10:28

0

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti objasnio je zbog čega je ruski predsednik naložio kompaniji „Gasprom“ da prebaci ugovore u rublje i poručio da će Rusija nastaviti da isporučuje gas u skladu sa ugovornim količinama i cenama

Medvedev: Evropa će se teško osloboditi ruskih energenata, neka traže način da plate
Dmitrij Medvedev - Copyright Yekaterina Shtukina, Sputnik, Government Pool Photo via AP

Evropskim zemlja biće veoma teško da odustanu od ruskog gasa i nafte, ali ako EU to bude želela, to će i uraditi, dok Rusija već sada prati azijska tržišta i razmišlja o diverzifikaciji isporuka, rekao je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev u intervjuu za Sputnjik.

- U aktuelnim uslovima mi, naravno, pratimo azijska tržišta i razmišljamo o tome kako da diverzifikujemo te isporuke, ako naši evropski prijatelji budu veoma žurili da odustanu od isporuka iz Rusije, od naše nafte, gasa - istakao je on.

Medvedev je istakao da je veoma teško Evropi da to uradi, jer se 40 odsto gasa isporučuje iz Rusije, kao i otprilike trećina isporučene nafte.

- Ako budu želeli da se oslobode (ruskih energenata), oslobodiće se. Samo je pitanje u kojoj perspektivi. Mi takođe treba da razmišljamo o tome, šta da radimo sa tim - rekao je on.

Komentarišući odluku predsednika Rusije Vladimira Putina da se gas ubuduće plaća rubljama, Medvedev ističe da u tome postoji direktna logika.

- Čini mi se da je to očigledno. Rečeno nam je: „Zatvaramo korespondentska mesta za vaše komercijalne banke, nisu dozvoljena plaćanja u dolarima i evrima, SVIFT ne smeju koristiti sankcionisane banke", barem neke od njih. I, šta oni žele? - upitao je Medvedev.

Yulia Zyryaniva, Sputnik, Government Pool Photo via AP
Dmitrij Medvedev

Kako je istakao, jedino zakonito sredstvo plaćanja u Rusiji je rublja.

- U tom slučaju kažemo: ako je sve drugo propalo, platite rubljama. Neka traže načine da plate. Ali sada se vode konsultacije na tu temu. Videćemo kako će ta šema funkcionisati. Ali u tome postoji direktna logika - pojasnio je on.

Podsetimo, predsednik Rusije Vladimir Putin doneo je odluku da neprijateljske zemlje ubuduće gas plaćaju u rubljama. Kako je rekao, „nema smisla da Rusija isporučuje svoje proizvode u EU i SAD i da dobija isplatu u dolarima, evrima i drugim valutama“.

Ruski predsednik je naložio kompaniji „Gasprom“ da prebaci ugovore u rublje. On je poručio da će Rusija nastaviti da isporučuje gas u skladu sa ugovornim količinama i cenama.

Sva dešavanja sa istoka Evrope i događaje u vezi sa njima možete pratiti iz minuta u minut u našem blogu uživo.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike