Veliki pritisci na državu! Siniša Mali na Kopaonik biznis forumu: Kurs je stabilan, nećemo dozvoliti prelivanje na druge grane

07.03.2022

11:13

0

Za našu zemlju su u ovoj situaciji najvažniji mir i stabilnost, poručio je ministar finansija

Veliki pritisci na državu! Siniša Mali na Kopaonik biznis forumu: Kurs je stabilan, nećemo dozvoliti prelivanje na druge grane
Tan2022-3-7_114310186_3 - Copyright Tanjug/Rade Prelić

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas, na otvaranju Kopaonik biznis foruma, da su veliki pritisci na našu državu zbog dešavanja u Ukrajini, i da su za našu zemlju u ovoj situaciji najvažniji mir i stabilnost.

- Srbija više neće voditi tuđe ratove, ne želimo da budemo deo igara velikih sila. Srbija treba da izbegne da u budućnosti bude na mestu sudara Rusije i NATO-a - rekao je on.

Kako je dodao, za Srbiju je važan održivi razvoj, ali i to da se moraju imati u vidu globalni izazovi.

- Potrebna nam je stabilnost, a ne svađe i podele i zato treba još jače i bolje da radimo i borimo se za svako radno mesto - poručio je Mali.

On je naglasio i da Srbija nakon dve godine krize ima stabilne finansije i da može da nabavi sve što joj je potrebno.

- To je vrlo važan faktor u krizi koja predstoji. Srbija ima čime da reaguje i sada i ubuduće - istakao je Mali.

Tanjug/Rade Prelić
 

On je rekao da se pune Robne rezerve i obezbeđuju zalihe svega što je potrebno.

- Imamo i dalje dovoljno novca da nabavimo sve što je neophodno. U slučaju još gore krize, Srbija ima čime da reaguje u budućosti - poručio je Mali.

Podsetio je da je država zamrzla cene osnovnih životnih namirnica i goriva i naveo da neće biti ni poskupljenja struje za građane, pošto država preuzima na sebe teret krize.

Ministar Mali je istakao da je kurs i dalje stabilan i da država ne dozvoljava da se kriza prelije na privredu. Prema njegovim rečima, kurs domaće valute je stabilan.

- Merama se ne dozvoljava njegovo prelivanje na druge industrijske grane. Mi ćemo nastaviti da pratimo šta se dešava na globalnom tržištu. Ako bude potrebno, država će pravovremeno reagovati i prebaciti teret krize na sebe - rekao je ministar finansija.

Kako je naglasio, prioritet je očuvanje radnih mesta. On je istakao da je Srbija izbegla masovna otpuštanja radnika tokom pandemije kovida i zatvaranje fabrika.

- U decembru smo imali prosečnu zaradu 635 evra. Nominalno povećanje zarada je 12,9 odsto, a realno 4,6 odsto. Zarade rastu, nezaposlenost pada. U ovom trenutku imamo više od 90 investitora koji su najavili dalja ulaganja i 37.000 novih radnih mesta - naveo je Mali.

On je dodao da zbog mera koje je preduzela država, niko nije odustao od ulaganja.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike