Kako da se Srbija odveze u zelenu tranziciju: Vlada upravljač ali motor mora da bude privatan

08.03.2022

14:14

0

Motor zelene tranzicije u Srbiji treba da bude privatni sektor koji može da se angažuje sklapanjem javno-privatnih partnerstava, poručuju iz Međunarodne finansijske korporacije

Kako da se Srbija odveze u zelenu tranziciju: Vlada upravljač ali motor mora da bude privatan
Ari Naim - Copyright Promo/24sedam/Kopaonik biznis forum

Kako da Srbija krene put zelene tranzicije danas je na Kopaonik biznis forumu slikovito opisao Ari Naim, regionalni menadžer za Centralnu i Jugoistocnu Evropu Međunarodne finansijske korporacije (IFC).

On je na panelu "Izazovi i mogućnosti za zelenu tranziciju Srbije" rekao da je zelena tranzicija dosta kompleksan proces i napravio analogiju sa kolima.

- Kreatori politka u vladi moraju biti na mestu vozača, a privatni sektor motor kada je reč o stvaranju radnih mesta, ali radnih mesta sutrašnjice", rekao je on.

Istakao je da će zbog nove krize biti puno podrške od strane države kako bi došlo do zelene tranzicije.

- Važno je angažovanje privatnog sektra za zelenu tranziciju, ali kako to učiniti i angažovati privatni sektor u Srbiji - vlasti treba da uspostavljaju javno-privatna partnerstva", naveo je on.

Dodao je i da treba razvijati lokalna tržišta kapitala kako bi se te investicije održale na duži rok.

Viši specijalista za privatni sektor u Svetskoj banci, Duško Vasiljević, je podsetio da je evropski Grin dil pokrenut u septembru 2019. godine i da je to jedna sveobuhvatna starategija za karbonski neutralnu Evropu.

- U Srbiji će se osetiti direktan uticaj toga jer je zemlja kandidat za članstvo i svoje ekonomske politike je utemeljila u evropske okvira. Tako da će za Srbiju biti neophodan evropski Grin dil.

Promo/24sedam/Kopaonik biznis forum
 

Vasiljević ističe da bi Srbija mogla da ima značajnekoristi kada svoju privredu i preduzeća uvede u Grin dil, jer će to otvoriti vrata za dalji napredak.

Momirović: Investicije neće stati

Kako vlast u Srbiji vidi tranziciju, govorio je na panelu "Infrastruktura i agenda povezivanja"ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović.

Ekologija ili gubitak konkurentnosti

Viši specijalista za energetiku Svetske banke Katarina Gašner je rekla će srpska privreda zbog sve viših ekoloških standarda biti sve manje konkurentna ako to ne bude ušla u proces zelene tranzicije.

Ako to ne bude učinjeno, to će biti veliki udar na srpsku ekonomiju pošto će pogoditi strane investicije u Srbiji, jer se sve više insistira na čistoj energiji.

Kaže da se zato mora razmisliti o upotrebi lignita u Srbiji, kao i da niko ne očekuje da će transformacija biti kratkotrajna, ali da mora početi sada kako bi se završila u narendih 15 do 20 godina.

Dodala je da rast cene energnata treba da bude praćen zaštitom za najranjivijih grupa stanovništva.

Momirović je podsetio je da je u Srbiji u toku "renesansa investicija" u železničku infrastrukuru, te da će za nekoliko dana dva najveća grada u Srbiji koja generišu više od 65 odsto domaćeg BDP-a biti povezana infastrukturom kakva ne postoji na Balkanu.

- "Biće to veliki iskorak kakav nismo videli više od 60 godina i to će doneti promenu, moramo da nastavimo i povezujemo zemlju sa regionom da aktiviramo ceo ekonomski potencijal da se povežemo i sa lukom Bar -  naveo je ministar.

Momirović je govorio i o Nacionalnom stadionu, jer se to nametnulo kao tema na panelu i naveo da taj projekat kao i brojni ekološki u koje se ulažu stotine milona nisu dobro promovisani.

Naglasio je da je sama izgranja stadiona sekundarni deo projekta, a da je cilj aktiviranje velikog infrastruktnog projekta od novobeogradskih blokova do aerodoma kako bi se otvorile nove pozicije za investitore.

Investicije u infrastrkturu su prioritet i preduslov za razvoj i time država mora da se bavi, poručio je ministar i dodao da je važno da se nastavi aktuelna politika, velike investicije, stabilnost, integracija i povezivanje regiona, a tu su, kaže, ključni autoputevi koje gradimo i ka komšijama.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike