Za "Zelenu agendu" Srbiji pomoć od osam miliona evra od EU

18.01.2022

14:14

0

Agenda obuhvata oblasti zeleni dogovor EU, dekarbonizacija, smanjenje zagađenja, kao i unapređenje poljoprivredne proizvodnje

Za "Zelenu agendu" Srbiji pomoć od osam miliona evra od EU
Copyright Profimedia

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre najavio je danas da će za realizaciju programa "Zelena agenda u Srbiji" biti izdvojeno osam miliona evra u okviru IPA 2020 i to u tri faze.

- U prvoj šest miliona evra, što sprovodimo sa UNDP-om, zatim 800.000 evra sa EIB-om u narednim nedeljama i poslednja faza koju ćemo početi krajem ove godine - rekao je Žiofre na konferenciji "EU za zelenu agendu u Srbiji" održanoj u Vladi Srbije.

Ključno u procesu pristupanja

On je precizirao da agenda obuhvata oblasti zeleni dogovor EU, dekarbonizacija, smanjenje zagađenja, unapređenje poljoprivredne proizvodnje, što će, kako je rekao, biti obuhvaćeno i programom koji se danas pokreće.

Žiofre je istakao da aktivnosti iz programa „Zelena agenda u Srbiji" dolaze nakon sjajne vesti o otvaranju Klastera 4 koji tretira saobraćaj, energetiku, životnu sredinu i klimu što znači da se u praksi ulazi u fazu velikih pregovora da se srpsko zakonodavstvo uskladi sa evropskim u ovoj oblasti.

On je rekao i da će Srbija više sarađivati sa Briselom da se zatvori ovo poglavlje što je ocenio kao ključni elemenat u procesu pristupanja EU.

- Želimo da integrišemo Srbiju u EU tako što ćemo integrisati srpsko zakonodavstvo u evropsko u oblastima zaštite životne sredine, klimatskih promena i biodiverzitetu. To je dobro zato što je reč o najboljim standardima i svakako će imati pozitivan uticaj na građane Srbije - rekao je Žiofre.

Pixabay/tuproyecto
 

Objasnio je da je Zelena agenda za zapadni Balkan deo evropskog investiciong plana za taj region, a da je Srbija usvojila ovu agendu na Sofijskom samitu 2020. godine i zatim Akcioni plan u oktobru prošle godine.

Sve u skladu sa standardima

Odgovarajući na pitanje kako se u EU tretira pitanje eksploatacije litijuma i zašto to ne rade Nemačka ili Poljska koje ga imaju više nego Srbija, Žiofre je naglasio da je na nacionalnim vladama da donesu odluke o tome koje projekte žele na nacionalnom nivou.

24sedam/Promo/Min. zaštite životne sredine
Emanuel Žiofre

- EU očekuje da će se zemlje oslanjati na važeću regulativu i u pogledu učešća javnosti i odlaganja otpada. Mi mislimo da bi projekat Jadar mogao da ponudi dobre uslove za lokalni ekonomski razvoj pod uslovom da se poštuju svi standardi zaštite životne sredine - rekao je Žiofre.

Šef Delegacije EU u Srbiji dodao je da podržava srpsku Vladu da radi s partnerima u lancima snabdevanja sirovinama u svim oblastima, uz poštovanje ekoloških standarda.

- Činjenica da je otvoren Kalster 4 govori o tome da su usaglašeni propisi u oblasti zaštite životne sredine, što će dodatno povećati nivo ekološke bezbednosti, jer imamo vrlo visoke standarde u EU u toj oblasti - naveo je Žiofre.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike