Manji računi za struju za više od 200.000 domaćinstava u Srbiji: Stiže nova uredba

03.03.2022

12:44

0

Pripremljena ne nova uredba o energetski ugroženom kupcu čije se usvajanje očekuje do polovine ove godine

Manji računi za struju za više od 200.000 domaćinstava u Srbiji: Stiže nova uredba
Copyright Profimedia/Pixabay

Nova uredba o energetski ugroženom kupcu je pripremljena i njeno donošenje u Vladi Srbije očekuje se krajem prvog ili tokom drugog kvartala ove godine, rekao je danas pomoćnik ministarke rudarstva i energetike Zoran Ilić.

Prema njegovim rečima, tom uredbom planira se povećanje broja energetski ugroženih kupaca kroz unapređenje kriterijuma, tako da će umesto sadašnjih oko 70.000, ubuduće povoljnosti moći da koristi tri puta veći broj domaćinstava.

Proširuje se pravo korišćenja

Ilić je za RTS naveo da će na taj način građani sniziti račune i za električnu i toplotnu energiju ili za gas.

On je rekao da je Ministarstvo rudarstva i energetike zajedno sa Svetskom bankom uradilo analizu, koja je pokazala da će gotovo 200.000 domaćinstava steći status energetski ugroženog kupca, kao i da nova uredba proširuje to pravo na korišćenje toplotne energije.

- Svi socijalno ugroženi građani, primaoci dečjeg dodatka i drugih socijalnih naknada, moći će da steknu status energetski ugroženog kupca. Uveli smo i novi osnov, zdravstveni kriterijum, prema kome ukoliko imate člana domaćinstva koji zbog bolesti mora da bude stalno priključen na aparate i neophodna mu je električna energija za održavanje u životu, takvo domaćinstvo bez obzira na materijalni status „Elektrodistribucija“ neće isključiti sa sistema - rekao je Ilić.

Predlogom uredbe, kako je naveo, definisana je granica prihoda do koje se može steći status energetski ugroženog kupca. Objašnjava da za domaćinstva sa jednim članom iznosi 15.115 dinara, a planirano je povećanje na 18.258 dinara.

Uštede i zbog subvencija

Za domaćinstva koja imaju šest i više članova, sa 36.338 dinara planirano je povećanje na više od 70.000 dinara.

Prošle godine je 68.120 domaćinstava iskoristilo pravo za umanjenje računa i tom uredbom omogućavamo da veći broj njih snizi račune, ali ne samo za električnu energiju ili gas, kako je do sada bio slučaj, već i za toplotnu energiju.

Pomoćnik ministarke napomenuo je da je Ministarstvo usvajanjem novih zakona građanima omogućilo da ostvare uštede u potrošnji energije dodelom subvencija za zamenu stolarije, izolacije i krovova, ali i postavljanjem solarnih panela koji će im omogućiti autonomnu proizvodnju električne i toplotne energije, veoma značajnih naročito u uslovima poput aktuelne energetske krize.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike