Brnabić: Mi jesmo neto izvoznici, ali zimi uvozimo struju

01.02.2022

11:05

0

Govoreći o protestima ekoloških organizacija zbog zagađenja vazduha, premijerka je istakla da je situacija danas mnogo bolja nego što je bila pre 2014.

Brnabić: Mi jesmo neto izvoznici, ali zimi uvozimo struju
ana brnabić (1) - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da havarije u EPS-u nisu uzrok uvoza struje, već da Srbija svake zime uvozi struju, iako je neto izvoznik struje.


-Imamo jedan period godine kada svakako uvozimo struju. Pretpostavljam da sada uvozimo više struje zbog havarija u EPS-u, ali svake godine u poslovnim planovima EPS-a je da zimi uvozimo stuju.

Mi jesmo neto izvoznici, ali zimi uvozimo", rekla je Brnabićeva gostujući na TV Happy.

Ona je istakla da je Srbija 2012., kada u svetu nije bilo energetske krize, imala restrikcije struje i da je gubila stotine miliona evra zbog uvoza struje.

"2012. smo imali restrikcije za privredu. Tada je radio onaj koji je imao sreću, bilo je 25 odsto nezaposlenih i niko nije pisao o restrikcijama i niko nije smeo da pita o tome. Nije bilo poziva na odgovornost i niko nije smenjen, a mi smo sada smenili četiri direktora EPS-a", naglasila je Brnabić.

Govoreći o protestima ekoloških organizacija zbog zagađenja vazduha, premijerka je istakla da je situacija danas mnogo bolja nego što je bila pre 2014.

Kako je istakla, u to vreme je radila u obnovljivim izvorima energija i, kako kaže, niko nije hteo da čuje za vetroparkove i solarne panele, jer je ljude interesovalo samo da im stuja bude što jeftinija.

-Aleksandar Vučić je 2014. kao predsednik Vlade je krenuo u izgradnju filtera u Kostolcu B. Od tada smo uložilil 600 miliona evra samo za filtere u termoelekranama. Danas je mnogo bolji kvalitet vazduha u Beogradu zbog filtera, a 2010. nije ni bilo merača kvaliteta vazduha-, kaže premijerka.

Ona je dodala da je 2016. uvedena prva ekološka linija u Beogradu, da je prestnica investirala u ekološke autobuse da bi smanjila zagađenje vazduha, a da su 2018. uvedene subvencije za električna i hibridna vozila.

-Kada neko danas priča o zelenoj agendi, a ne kaže šta smo mi uradili, dođe vam da plačete i pitate kako vas nije sramota -poručila je premijerka.

Ona dodaje da vlast zna koji su njeni planovi za zelenu agendu.

To su, kaže, uvođenje obnovljivih izvora energije, novih energenata i gasa u elektrane i toplane, priključivanje na daljinsksi sistem grejanja, pošumnjavanje, korišćenje pepela iz termoelektrana za gradnju puteva.

Brnabićeva kaže i da je situacija u Boru mnogo bolja od kada je došao Zi Ðin.

-Uspeli su da povećaju proizvodnju za 48 odsto za svega nekoliko meseci, a vazduh u Boru je sada čistiji nego što je bio pre njihovog dolaska- rekla je Brnabićeva.

Ona je poručila ekološkim organizacijama da bi bilo bolje da umesto što su uvek protiv svega što preduzme vlada, da kaže za šta su konkretno.

-Žele da proteramo velike investicije i da se svi bavimo poljoprivredom. U redu, ali važno je da ne izvozite sirovine, već da imate prerađivačku industriju, a za to treba da imate struju- poručila je premijerka.

Ona je istakla da je vlada stavila tačku na Rio Tinto, zato što ta kompanija, prema njenim rečima, nije uložila dovoljno truda u komunikaciju sa ljudima u tom kraju i nije im objasnila kakve će koristi i eventualnu štetu imati od eksploatacije litijuma.

"Stavili smo tačku na to zato što slušamo narod i izašli smo ljudima u susret", naglasila je premijerka.

Ona kaže da su najave pokreta "Kreni-promeni" da će sprečiti održavanje izbora nemaju nikakve veze sa ekologijom, već isključivo sa politikom.

"To se neće desiti. Ovo je zemlja institucija i vladavine prava i izbori će se održati. Njih niko ne shvata ozbiljno, ni evropski posrednici", naglasila je Brnabićeva.

Ona je dodala da su joj evropski posrednici na čelu sa Vladimirom Bilčikom čestitali na uspehu referenduma.

"To je najajvažnije od svega što smo radili u vladavini prava i tek ćemo postati svesni šta smo uradili 16. januara", poručila je premijerka.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike