Za 20.000 evra za stan prijave od danas: Šta je sve potrebno za dobijanje pomoći od države

01.03.2022

08:29

0

Autor: 24sedam

Lokalne samouprave su počele da primaju prijave za subvencije od 20.000 evra za kupovinu kuća i stanova

Za 20.000 evra za stan prijave od danas: Šta je sve potrebno za dobijanje pomoći od države
stan evri kupovina - Copyright Profimedia

Majke dece koja su se rodila od 1. januara mogu da se od danas jave za državnu pomoć za kupovinu stana ili gradsnju i kupovinu kuće. Država je predvedela subvenciju do 20.000 evra a pravo na prijavu imaju žene koje su državljani Srbije sa prijavljenim boravištem u zemlji i sa mesečnim primanjima manjim od prosečne plate u Republici.

U Beogradu, javlja Beoinfo, zainteresovane majke se obraćaju Sekretarijatu za socijalnu zaštitu, Ulica 27. marta 43-45, svakog radnog dana od 7:30 do 15:30 časova.

- Zahtevi za ostvarivanje ovog prava sa pratećom dokumentacijom propisanom uredbom podnose se preko nadležnog organa jedinice lokalne samouprave u roku od godinu dana od dana rođenja deteta – pojašnjava beogradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević.

Sve potrebne informacije u vezi sa uslovima za dobijanje ove subvencije, potrebnom dokumentacijom i obrascima za preuzimanje nalaze na sajtu Grada Beograda.

Podatke koji se nalaze u dostupnim službenim evidencijama, organi jedinice lokalne samouprave pribavljaju po službenoj dužnost, a ostale dokaze prilažu stranke uz zahtev.

Po prijemu zahteva, jedinica lokalne samouprave zahteve za ostvarivanje prava sa potrebnom dokumentacijom dostavlja nadležnoj komisiji koja donosi rešenje o dodeli novčanih sredstava za izgradnju, učešće u kupovini, odnosno kupovinu kuće ili stana po osnovu rođenja deteta.

Vlada za svaku budžetsku godinu donosi posebnu odluku kojom utvrđuje iznos novčanih sredstava za ostvarivanje prva na novčana sredstva za izgradnju, učešće u kupovini, odnosno kupovinu porodično-stambene zgrade ili stana po osnovu rođenja deteta. Za ovu godinu to je iznos do 20.000 evra.

Šta je sve potrebno

Za dobijanje subvencije majka ne mora da bude u bračnom statusu, ali ako ima partnera, bračnog ili vanbračnog, računa se i njegova plata.

Pored brojnih dokaza o svom statusu, izvodu iz matične knjige venčanih, statusu jednoroditeljske porodice, prebivalištu, vlasništvu nad nekom imovinom (ne smeju da imaju nekretnine), i slično, neophodno je i da im zajednička primanja ne prelaze dve prosečne plate.

S obzirom na to da je za sada poslednja objavljena neto zarada za novembar 69.136 dinara (588 evra), to znači da pomoć države mogu dobiti samo oni parovi koji zajedno mesečno zarađuju manje od 138.272 dinara (oko 1.176 evra). Naravno, ukoliko prosečna neto zarada na nivou Republike bude veća i ova granica u zaradi se pomera.

Oni koji se prijave moraju da podnesu sledeća dokumenta:

  • Dokaz o bračnoj ili vanbračnoj zajednici - izvod iz matične knjige venčanih ili izjava overena kod javnog beležnika, odnosno nadležnog suda na području na kome nije imenovan javni beležnik, o postojanju vanbračne zajednice data pod punom krivičnom i materijalnom odgovornošću (ne stariji od mesec dana).
  • Dokaz o statusu jednoroditeljske porodice - izvod iz matične knjige rođenih za novorođeno dete, izvod iz matične knjige umrlih za drugog roditelja, rešenje invalidske komisije ili potvrda fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje da nije ostvareno pravo na penziju (ne starije od mesec dana).
  • Uverenje nadležnog jednog ili više organa jedinice lokalne samouprave u kojoj je podnosilac zahteva imao registrovano prebivalište da se u prethodnih pet godina do dana podnošenja zahteva nije vodio kao obveznik poreza na imovinu fizičkih lica po osnovu vlasništva na stanu ili kući za stanovanje.
  • Izjavu podnosioca zahteva, datu pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću, da nema u vlasništvu stan ili kuću na teritoriji Republike Srbije koja predstavlja zajedničku imovinu, susvojinu ili posebnu imovinu, overenu kod javnog beležnika, odnosno nadležnog suda na području na kome nije imenovan javni beležnik.
  • Izjavu supružnika, odnosno vanbračnog partnera, datu pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću, da nema stan ili kuću na teritoriji Republike Srbije u zajedničkoj svojini sa podnosiocem zahteva stečenu po osnovu bračne tekovine ili zajednice života, overenu kod javnog beležnika, odnosno nadležnog suda na području na kome nije imenovan javni beležnik.
  • Izjavu podnosioca zahteva datu pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću, da ona i njen supružnik odnosno vanbračni partner, do dana podnošenja zahteva, nisu u postupku odobravanja novčanih sredstava za kupovinu, izgradnju ili adaptaciju nepokretnosti prema odlukama Vlade Republike Srbije, Autonomne Pokrajine Vojvodine ili jedinica lokalne samouprave, overenu kod javnog beležnika, odnosno nadležnog suda na području na kome nije imenovan javni beležnik.
  • Izjavu podnosioca zahteva, datu pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću, da u prethodnih pet godina do dana podnošenja zahteva nije otuđio stan ili kuću koji se nalaze na teritoriji Republike Srbije, overenu kod javnog beležnika, odnosno nadležnog suda na području na kome nije imenovan javni beležnik.
  • Izjavu supružnika odnosno vanbračnog partnera, datu pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću, da u prethodnih pet godina do dana podnošenja zahteva nije otuđio stan ili kuću u zajedničkoj svojini sa podnosiocem zahteva stečenu po osnovu bračne tekovine ili zajednice života, koji se nalaze na teritoriji Republike Srbije, overenu kod javnog beležnika, odnosno nadležnog suda na području na kome nije imenovan javni beležnik.
  • Tehnički opis sa popisom radova i predmer i predračun radova overen od strane odgovornog projektanta ukoliko je podnet zahtev za učešće u izgradnji objekta.
  • Potpisan predugovor sa pravnim licem ovlašćenim za projektovanje i građevinske radove.
  • Građevinsku dozvolu izdatu u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji.
  • Predugovor o kupoprodaji stana ili kuće overen kod javnog beležnika, odnosno nadležnog suda na području na kome nije imenovan javni beležnik.
  • Uverenje MUP-a o prebivalištu u prethodnih pet godina do dana podnošenja zahteva.
  • Dokazi da su ukupni prihodi podnosioca zahteva i supružnika, odnosno vanbračnog partnera na mesečnom nivou, na dan podnošenja zahteva, niža od dve prosečne neto mesečne zarade zaposlenih u Republici Srbiji, prema poslednjem objavljenom podatku Republičkog zavoda za statistiku.

Dokumentacija koja se prilaže uz zahtev mora biti u originalu ili overenoj fotokopiji. Organ koji odlučuje o pravu zadržava pravo da od podnosioca zahteva prema potrebi zatraži i dodatne dokaze.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike