"Tri scenarija za pomoć od 20.000 evra": Ministar Mali otkrio detalje subvencije mladima za kupovinu stana ili kuće!

20.02.2022

09:35 >> 09:52

0

Ministar se osvrnuo na teme koje su aktuelne poslednjih dana u našoj zemlji

"Tri scenarija za pomoć od 20.000 evra": Ministar Mali otkrio detalje subvencije mladima za kupovinu stana ili kuće!
Siniša Mali - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Ministar finansija Siniša Mali, gostujući na TV Prva, detaljno je objasnio način finansiranja mladih po pitanju prve nekretnine, ali i kada je reč o zasnivanju porodice.

- Još jedanput pokazujemo koliko želimo da podržimo mlade bračne parove. Imate tri scenarija. Ukoliko živite na selu država će vam donirati 20.000 evra. 

Država će napraviti finansijsku potporu za stan, s tim što postoji jedan uslov.

Pixabay
 

- Ukoliko kupujete stan država takođe daje 20 odsto, jedino ograničenje je što u tom slučaju ne smete da prodate 5 godina nekretninu - rekao je Mali i podsetio na pomoć države za prvo, drugo i treće dete.

Mera se odnosi i na samohrane majke, podvukao je Mali.

- Uslov za prijavu je i da supružnici imaju primanja ispod prosečne zarade. Da imaju manje od 1200 evra zajedno. Takođe, ova mera se odnosi i na samohrane majke.

Sve u cilju deteta i njegovog razvitka.

- Ono što je cilj jeste da majka bude nosilac ove mere, nosilac sigurnosti i u slučaju razvoda da dete bude obezbeđeno - naglasio je Mali.

Sledi nova pomoć mladima.

- Ispunili smo obećanje koje smo dali. Vodimo odgovornu ekonomsku politiku. Prva tri dana juna ćemo ponovo isplatiti 100 evra mladima od 16 do 29 godina. Prijave će biti od 16 maja. Naše javne finansije su stabilne i pokazujemo da ispunjavamo obećanja koja smo dali - rekao je Mali.

Odgovor na studentske zahteve.

- Započeli smo razgovore sa studentskim organizacijama, naći ćemo rešenje za njihove zahteve. Napravićemo studentske kartice koje mogu biti i platne.

24sedam/Goran Sivački
 

Šta je sve od dokumenata potrebno za 20.000 evra za stan: Jedan uslov ključan, a tiče se plate!

Da bi dobili pravo na novčanu pomoć države od maksimalno 20.000 evra za kupovinu stana ili izgradnju kuće, mladi parovi, uz uslov da su dobili ili će dobiti dete posle 1. januara 2022. godine, moraju da ispune još jednu važnu stavku.

Pored brojnih dokaza o svom statusu, izvodu iz matične knjige venčanih, statusu jednoroditeljske porodice, prebivalištu, vlasništvu nad nekom imovinom (ne smeju da imaju nekretnine), i slično, neophodno je i da im zajednička primanja ne prelaze određeni iznos.

Naime, ukupni prihodi podnosioca zahteva i supružnika, odnosno vanbračnog partnera, na mesečnom nivou treba da budu niži od dve prosečne neto mesečne zarade zaposlenih u Republici Srbiji, prema poslednjem objavljenom podatku Republičkog zavoda za statistiku.

S obzirom na to da je za sada poslednja objavljena neto zarada za novembar 69.136 dinara (588 evra), to znači da pomoć države mogu dobiti samo oni parovi koji zajedno mesečno zarađuju manje od 138.272 dinara (oko 1.176 evra). Naravno, ukoliko prosečna neto zarada na nivou Republike bude veća i ova granica u zaradi se pomera.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike