Američki tehnološki div kupuje svetskog proizvođača čipova za 5,4 milijarde dolara

16.02.2022

13:18

0

Amerikanci na ovaj način žele da povrate dominantnu poziciju na tržištu

Američki tehnološki div kupuje svetskog proizvođača čipova za 5,4 milijarde dolara
Copyright Foto:Pixabay/ axonite

Američki tehnološki div "Intel" kupiće izraelskog proizvođača čipova "Tower Semiconductor" za 5,4 milijarde dolara, naznačivši da planira da iskoristi priliku koju otvara ogromna potražnja za poluprovodnicima.

Izraelska kompanija proizvodi čipove za automobile, medicinske senzore i elektrosisteme, a "Intelu" treba u pokušaju da ugrozi dominantnu poziciju tajvanskog TSMC, najvećeg proizvođača čipova u svetu, prenosi agencija Mina.

- Towerov portfolio specijalizovane tehnologije i geografski doseg pomoći će "Intelu" da proširi usluge proizvodnje čipova i omogućiće nam da se približimo cilju, a to je pozicija velikog pružaoca kapaciteta za proizvodnju čipova širom sveta - rekao je izvršni direktor "Intela" Pat Gelsindžer.

Čipovi su u poslednje vreme jako tražena roba, posebno u automobilskom sektoru, dok su proizvođači elektronike uspeli da nabave dovoljno zaliha, pa ih trenutna nestašica manje pogađa, prenosi Biznis.rs.

"Intel" je u januaru objavio da će uložiti 100 milijardi dolara u izgradnju kompleksa za proizvodnju čipova u američkoj saveznoj državi Ohajo, koji bi trebalo da mu ponovo osigura dominaciju u proizvodnji čipova i ublaži zavisnost Sjedinjenih Američkih Država od azijskih pogona.

Američka kompanija posluje u Izraelu već gotovo 50 godina i spada među njegove vodeće dobavljače.

Akviziciju Tower Semiconductora namerava da finansira gotovinom iz svog bilansa stanja, a transakciju su jednoglasno odobrili upravni odbori obe kompanije. Očekuje se da će transakcija biti zaključena za otprilike godinu dana, nakon pribavljanja regulatornih dozvola i ispunjavanja uobičajenih uslova zaključivanja, uključujući zeleno svetlo akcionara kompanije Tower.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Biznis.rs

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike