Mehur će prsnuti ili će se samo izduvati: Šta sledi sa poskupljenjem novca

25.01.2022

14:41

0

Svetsko tržište obveznica i akcija puno je optimizma povodom izlaska iz epidemije i mnogi tvrde da će „ovoga puta biti drugačije“. Da li je to osnovano?

Mehur će prsnuti ili će se samo izduvati: Šta sledi sa poskupljenjem novca
Copyright Profimedia

Mesta gde se „meri temperatura“ globalne ekonomije, američke berze, imala su jedan od „najdivljijih” ponedeljaka u svojoj istoriji. U vreme kada svi merkaju koliko će brzo nestati jeftinog novca u kome se plivalo prethodne dve godine i nastoje da dokuče koliko će dugo potrajati uzavrela inflacija, S&P500 indeks je pao četiri odsto, da bi se potom povratio na nešto viši nivo.

To dosta govori o američkom, ali i s njim tesno povezanom svetskom tržištu, gde investitori moraju jednako pomno da gledaju neminovni uticaj Fedovog monetarnog zatezanja, uticaj pandemije, kao i geopolitičke igre oko Rusije i Ukrajine.

Analitičari na tržište gledaju i kao na „bikovsko“, odnosno okrenuto ka rastu, ali sve više njih smanjuje svoja očekivanja. Posebno problematične mogle bi biti akcije tehnoloških firmi, za koje se postavlja pitanje da li je njihov model „investirajmo sada (po cenu gubitka novca), jer čeka nas ogromno buduće tržište“ naduvao mehur do pucanja. Koji će izduvati inflacija?

Uprkos uverenju da Federalne rezerve zaista treba da podignu kamatne stope da bi se izborile sa inflacijom, prognoze tržišta obveznica nisu se promenile.

Istrajava se na „prolaznoj inflaciji”

Zaista, implicitna prognoza inflacije u narednih 10 godina je neznatno smanjena za ovu godinu i ponovo je ispod 2,5 odsto, bez obzira na porast cena nafte koji bi obično podstakao hartije od vrednosti zaštićene od inflacije.

Pre nekoliko nedelja zamalo da dođe do naglog rasta inflacije, ali je ona još uvek u okviru proseka za poslednje dve decenije. Tržišta se do daljnjeg oslanjaju na pretpostavku da će stope morati da rastu, ali da će obaviti svoj posao stavljanja inflacije pod kontrolu.

Odnos globalnih investitora prema situaciji je takav da očekuju kombinaciju povećanog rasta i povećane inflacije (pravi ekonomski „bum”). Nakon malo kolebanja usled pojave omikron soja, sada su ponovo optimistični.

Menadžeri fondova su u velikoj meri u manjku obveznica i pripremaju se za veće dobitke, dok sa druge strane imaju višak u akcijama i sektorima koje očekuju najveći dobici od ponovnog rasta. Sada im je evrozona daleko primamljivija od SAD.

Što se njih tiče, najveći rizik je da centralne banke mogu otići predaleko u „zatezanju“.

Zašto su investitori u tolikoj meri manje zabrinuti zbog kovida 19?

Jedan od razloga može se videti iz primera Velike Britanije. Novi soj je daleko manje poguban od prethodnog, restrikcije se popuštaju i Banka Engleske je to iskoristila i podigla stope u decembru, kada se pojavio prvi talas omikrona. Kovid još uvek nije iza nas i izazvao je brojne ljudske žrtve i ekonomsku štetu tokom poslednja dva meseca, ali ipak ne zahteva novu turu novčanih olakšica. To ohrabruje hipotezu o povećanom rastu i višim stopama.

Šta bi, pobogu, moglo da krene naopako?

Najšire debatovana opasnost na BofA Sekjuritis listi rizika je ona od pucanja finansijskog mehura. Brza zarada usled borbe protiv pandemije podstakla je brojne sumnje. Svakako da postoje dobri dokazi da su veliki delovi tržišta bili u mehuru. Ipak, deluje da su mnogi već splasnuli bez previše štete. Uistinu, prodaja prethodno popularnih akcija bliži se kraju.

Pixabay
 

Tu je i Kina. Dugogodišnji strah od implozije dugova koju je izazvalo hronično preterano ulaganje u nekretnine još od Velike finansijske krize (2008/2009) konačno se dešava. Ali je i dalje prilično nisko na BofA listi rizika.

Međutim, kolaps FTSE indeksa dugova sa velikim povratkom koji su podržani od strane tržišta nekretnina je spektakularan, a od početka godine je pao za dodatnih 25 odsto. To ugrožava visoke stope i rotacije na dva načina. Prvo, postoji mogućnost da će labavija monetarna politika pomoći kineskoj ekonomiji. To je već počelo sa, u velikoj meri simboličnim, otpisom pet osnovnih poena u ključnoj stopi koju nadgleda Narodna banka Kine, ali dalji pad likvidnosti bi ugrozio tezu o višim stopama. A drugo, ozbiljan pad u kineskoj ekonomiji bi ugrozio rast na globalnom nivou. I nije jasno da li ljudi dovoljno obraćaju pažnju na to.

A tu je i Amerika. Postoje znaci da SAD nemaju onoliko veliki rast kolikom su se nadale. Omikron je zamutio sliku, kao i u mnogim drugim aspektima. Najnoviji podaci ne pokazuju dovoljno široku sliku američke ekonomije. Podaci njujorškog Feda (The New York Fed’s Empire State) pokrivaju samo državu Njujork, ali pokazuju drugi najveći pad između dva meseca još od 2001. godine. Jedini gori period bio je početak pandemije kovida u aprilu 2020.

Neobično je da obaveznice brzo porastu dok su ti podaci aktuelni.

Najveći rizik za ovaj scenario je da obveznice i stope mogu da porastu tokom stare, dobre inflacije. Čak i intenzivnim fokusom u poslednjih nekoliko meseci lako je zaboraviti na inflaciju, kao i na to da zbog povratka rasta cena moramo da opreznije gledamo na finansijske presedane iz prethodne četiri decenije.

Ono najvažnije čemu se na tržištima nadaju jeste da će se inflacija zaista smanjiti bez previše „nagovaranja”. Definitivno postoje tehnički pritisci koji bi trebalo da imaju tendenciju da je gurnu naniže u narednih nekoliko meseci (zajedno sa nekim drugim tendencijama koje je guraju nagore), a tržište je razumno pozicionirano za ovaj ishod.

Ali mnogo toga zavisi upravo od ovoga. Prošle su četiri decenije otkako je Fed poslednji put počeo da podiže stope pri ovako visokoj inflaciji - a berza u poslednje dve decenije veoma se razlikuje od sveta pre Volera iz šezdesetih i sedamdesetih, kada se činilo da je visok rast cena životna činjenica.

Tržišta su verovatno u pravu kada prihvataju to da su stvari drugačije i da će stope ovog puta zaista porasti. Mnogo teže pitanje je da li su u pravu da stvari nisu toliko drugačije kada je u pitanju inflacija, piše Blumberg.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike