Regulatori nisu baš presrećni: Majkrosoftovo preuzimanje Aktivižena pod lupom

01.02.2022

08:17

0

Federalna komisija za tržište SAD-a (FTC) ispituje sporazum korporacije „Majkrosoft“ vredan 68,7 milijardi dolara o preuzimanju kompanije

Regulatori nisu baš presrećni: Majkrosoftovo preuzimanje Aktivižena pod lupom
Copyright Pixabay

„Aktivižen Blizard“, proizvođač video igara "Zov dužnosti", najnovija +je i najveća kupiovina "Majkrosofta" a FTC će, umesto Ministarstva pravde, istražiti da li će ova akvizicija ugroziti tržišnu konkurenciju, izvestila je agencija "Blumberg".

U nastojanju da pooštre uslove za spajanje kompanija, FTC i Ministarstvo pravde su prošlog meseca zajedno saopštili da je koncentracija industrija na tržištu postala sve veća i da rast podnetih zahteva za spajanje u 2020. i 2021. signalizira da će se situacija pogoršati, prenosi Rojters.

„Majrosoft“, „Aktivižen“ i FTC nisu odmah odgovorili na zahteve britanske agencije za komentarom.

Ukrupnjavanje tržišta

Ugovor najavljen u januaru je najveći ikada za „Majkrosoft“ i bio bi najveća akvizicija do sada. Ovo preuzimanje bi ojačalo „Majkrosoftovu“ poziciju na rastućem tržištu video igara na kojem su mu najveći rivali „Tencent“ i „Soni“.

Istovremeno, „Soni“ je objavio u ponedeljak da će kupiti kompaniju „Bandži“, originalnog tvorca video igara „Halo“ i „Destini“ za 3,6 milijardi dolara, što je poslednji u nizu talasa ukrupnjavanja koji je zahvatio sektor igrica.

Rojters je ranije izvestio da će „Majkrosoft“ platiti naknadu od 3,0 milijarde dolara ako ugovor propadne, što ukazuje na to da je kompanija uverena da će dobiti odobrenje antimonopolskih organa.

„Majkrosoft“ i „Aktivižen“ su dali sebi rok do juna 2023. da završe transakciju.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike