Da li znate koliko novca ostavljate bankama za razne naknade i tarife? Evo tačne računice

14.02.2022

19:20

0

Banke koje posluju u Srbiji u prošloj godini su nekoliko puta povećavale cenu svojih usluga, a neke su to uradile i u januaru ove godine

Da li znate koliko novca ostavljate bankama za razne naknade i tarife? Evo tačne računice
banka naknade6 - Copyright Profimedia

U toku prošle godine banke u Srbiji su nekoliko puta povećavale naknade i tarife za svoje usluge, a pojedine su to uradile i početkom ove godine. U proseku, kao što je i portal 24sedam objavio, naknade su veće za 30 odsto.

Kada se procenti "prevedu“ na svaki iznos koji je uvećan, onda subrojke veće za 50, 100 ili 150 dinara. Ipak, malo pomalo, u finalu ispada da bankama godišnje ostavljamo i po nekoliko hiljada dinara, pa čak i preko 10.000, samo zato što imamo otvorene račune i koristimo kartice.

Nije malo novca...

Tako se za sumu koju je prošle godine ostavila banci iznenadila i naša čitateljka Suzana V. (47) kada joj je upravo od banke ovih dana mejlom stigao "godišnji izveštaj o naplaćenim naknadama“.

- Možda nije mnogo novca kada vam kažu da će vas održavanje računa koštati 300-400 dinara mesečno. Ili kada vam kažu da naplaćuju upit stanja na bankomatu ili slanje SMS-a, ili uzimanje čekova, koje sada svaka banka naplaćuje. Ali kada sam videla da sam prošle godine ostavila ukupno 7.510 dinara zato što sam klijent banke i koristim račun i kartice, nisam mogla da verujem. To nije malo novca – ispričala nam je ova čitateljka.

Kada se pogleda spisak naknada koje je ona platila, kako joj je banka taksativno i nabrojala u mejlu, najveća stavka je održavanje tekućeg računa. To je našu čitateljku koštalo za prva dva meseca po 290 dinara, a od marta (kada je usluga poskupela) po 340 dinara mesečno, što ukupno za celu 2021. iznosi 3.980 dinara (34 evra).

Printscreen
Račun naše čitateljke Suzane V. koji je dobila od banke

Takođe, prenos sredstava na drugi račun koji je obavljen 12 puta u toku godine koštao je 180 dinara. Zatim, isplata gotovog novca korišćenjem debitne kartice na šalteru iznosila je 200 dinara (jedan put korišćena usluga), a na bankomatu (četiri puta) 750 dinara.

Suzana V. saznala je iz ovog izveštaja banke i da plaća periodičnu članarinu za korišćenje kreditne kartice, i to 200 dinara mesečno, što je koštalo 2.400 dinara godišnje.

Ona je samo jedan primer, i to korisnika bankarskih usluga koji na godišnjem nivou plaćaju manje od 100 evra naknade i takse. Kako su nam rekli sami bankari, ovaj iznos od 7.510 dinara (64 evra) najveći broj klijenata pređe, pa ih godišnji bankarski ceh samo po osnovu raznih naknada izađe oko 100 evra, a najčešće i više od toga.

Ni devizni račun nije "free"

Podsetimo, banke u Srbiji su u 2021. čak u dva navrata povećavale svoje naknade i uvodile neke nove tarife, a to su uradile i početkom ove godine. Veliki broj klijenata dobio je obaveštenje o tome da ih od januara očekuje i nova tarifa – za održavanje deviznog računa.

Pixabay/ Raten-Kauf
 

Naime, ova usluga je u svim bankama bila besplatna, ali je takvo poslovanje okončano u 2021. Tada je nekoliko banaka, negde polovinom godine, počelo da naplaćuje održavanje deviznog računa. Od ove godine to pravilo važi gotovo za sve banke koje posluju na srpskom tržištu. Ova usluga koštaće nešto više od 100 dinara mesečno, odnosno oko jedan evro, i taj iznos će se skidati direktno sa deviznog računa.

Pored toga, pojedine banke obavestile su svoje klijente i da će povećati naknade i za slanje SMS obaveštenja, isplatu gotovine ili korišćenje bankomata. Te usluge biće skuplje za 10-20 odsto. Tako će, na primer, SMS obaveštenje banke umesto 100 dinara mesečno koštati 110 dinara, a isplata keša na bankomatu druge banke iznosiće 220 dinara, umesto 200.

Podsetimo, na proleće prošle godine (u martu) banke su u proseku podigle provizije za 30 odsto, dok je kod nekih ta razlika u ceni usluga iznosila i 65 odsto. Promene u iznosu naknada bile su najmanje kod vođenja tekućih računa, a najveće u slučaju zamene kartice (zbog oštećenja, krađe ili ako je klijent izgubi).

Najskuplja zamena kartice

Tarife se svakako razlikuju od banke do banke, ali se one ipak kreću u određenim, sličnim okvirima. Kada se radi o konkretnim izmenama naknada koje su banke uvele u martu prošle godine, najmanja razlika prema novom iznosu tarifa odnosila se na vođenje platnog računa, gde je “osnovni paket“ bio skuplji za 18 odsto. Tako se sa 160 dinara mesečno naknada povećala na 190 dinara.

Michal Jarmoluk/Pixabay
 

Vođenje platnog računa koji ima više pogodnosti, kao na primer prijem dela zarade putem trajnog naloga i besplatna SMS obaveštenja, a za koje je naknada do marta 2021. godine kod većine banaka iznosila 300 dinara, prema novoj tarifi podignuta je na 350 dinara. Takođe, u slučaju da klijent ima samo osnovni paket, po kome mu je slanje SMS obaveštenja naplaćivano 70 dinara, od marta 2021. i ta usluga je poskupela na 100 dinara.

Kada je reč o korišćenju bankomata, kako u zemlji, tako i u inostranstvu, i tu je došlo do povećanja naknada za oko 30 odsto. Tako je minimalna naknada za isplatu gotovog novca korišćenjem platne kartice na bankomatu druge banke sa 150 otišla na 200 dinara. Ukoliko se platna kartica koristi u inostranstvu, za isplatu na bankomatu druge banke minimalna naknada povećana je na 360, sa 240 dinara.

Najveći “skok“ naknada odnosio se na zamenu kartice. Tako je provizija za zamenu kartice zbog oštećenja od marta prošle godine veća za čak 66 odsto, pa je, umesto 300, 500 dinara. Slično je i kod naknada za zamenu kartice ukoliko je ukradena ili izgubljena, jer je i za tu uslugu u većini banaka potrebno izdvojiti 500 dinara.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike