Oboren još jedan „kripto rekord“: Što više valuta, to više i prevarenih

06.01.2022

12:42

0

Zloupotrebe i prevare na kripto tržištu u prošloj su godini dostigle 14 milijardi dolara

Oboren još jedan „kripto rekord“: Što više valuta, to više i prevarenih
Bitkoin - Copyright Profimedia

Kriminalne aktivnosti na kripto tržištima dostigle su istorijski najviši nivo od 14 milijardi dolara prošle godine, objavio je danas blokčejn istraživač „Čejnalisis“.

Rekordni pokazatelji idu u prilog zahtevima nacionalnih regulatora za povećanjem njihovih nadležnosti u sektoru koji se brzo razvija.

Vrednost kriptovaluta upućenih u digitalne novčanike, a koje su stečene nedozvoljenim aktivnostima, uključujući prevare, crno internet tržište i korišćenje softvera za ucene (ransomware), skočila je za 80 posto u odnosu na godinu dana ranije, navodi „Čejnalisis“ u izveštaju.

Udeo tih aktivnosti u ukupnom obimu kripto transakcija, ipak iznosi samo 0,15 posto, što je najniži nivo ikada, prenosi Rojters.

Ukupan obim transakcija je skočio na 15,8 biliona dolara u 2021, što je za preko pet puta više nego godinu dana ranije.

Popularnost digitalne imovine, od bitkoina do nerazmenljivih tokena, eksplodirala je u  2021. jer su je prigrlili institucionalni investitori velike kompanije.

Novopridošlice u kripto svet privlače obećanja o brzoj zaradi, kao i nada da bitkoin nudi zaštitu od rastuće inflacije. Međutim, tržište kriptovaluta je i dalje nepokriveno regulativom, tako da investitori ne raspolažu zakonskim sredstvima za zaštitu prevara.

Finansijske vlasti i kreatore monetarnih politika od Vašingtona do Frankfurta brine upotreba kriptovaluta za nezakonite radnje poput pranja novca.

- Zloupotreba kriptovaluta stvara ogromne prepreke za njihovo dalje usvajanje, povećava verovatnoću da vlade uvedu njihovo ograničavanje, i što je najgore od svega, omogućava da nevini ljude širom sveta postanu žrtve - poručuju iz „Čejnalisisa“.

Rastu kripto kriminala najviše su doprinele prevare i krađe na decentralizovanim finansijskim platformama (DeFi), koje korisnicima nude pozajmice, osiguranje i druge finansijske usluge pod povoljnijim uslovima od tradicionalnih finansijskih institucija kao što su banke, a pri tome nemaju bilo kakav poslovni kodeks i njihovo upravljanje je netransparentno.

Ukupna krađa kriptovaluta porasla je za više od pet puta od 2020, na oko 3,2 milijarde dolara ukradenih kovanica prošle godine. Oko 2,2 milijarde dolara tih tokena, ili oko 72 posto od ukupnog iznosa, ukradeno je sa DeFi sajtova.

Prevare na DeFi platformama, kao što je tzv. „povlačenje tepiha“ gde programeri podignu sajt sa lažnim mogućnostima ulaganja pre nego što nestanu sa gotovinom investitora, dostigle su lani 7,8 milijardi dolara, što je skok od 82 odsto u odnosu na godinu ranije, pokazuje izveštaj „Čejnalisisa“.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike